Odla din jord – ett sätt att värna om köksträdgården!

16 mars, 2019

Direktkompostering Många ser nog mina växthögar som skräphögar och kanske vill till och med tillrättavisa mig med att det samlas skadedjur och ohyra vid förmultna växter. Själv älskar jag mina växthögar som jag har i mina odlingar. Det är så nära direktkompostering som en kan komma och jorden mår så himla bra av det. Och jag…

Läs mer

En köksträdgård för många pollinerare!

10 mars, 2019

Blommor i köksträdgården I år ska jag ”go bananas” med sommarblommor i köksträdgården! Förutom att det blir väldigt trevligt med blommor bland grönsakerna så lockar det pollinerar till köksträdgården. Win-win utan tvekan. Med tanke på alla larmrapporter om att bin och insekter dör bör vi verkligen ge goda förutsättningar till återhämtning i insektsfaunan. Kan du…

Läs mer

Odlingskalender 2019: Mars

28 februari, 2019

Jag tänker att mars månad handlar mycket om att förkultivera växter, städa och njuta. Jo jag behöver påminna mig själv om att stanna upp och njuta in våren. Att sitta och dricka en kopp kaffe eller te i vårsolen och lyssna på fåglarna är inte helt fy skam och borde göras ofta. Det är klart…

Läs mer

Att anlägga varmbänk på enkelt sätt

24 februari, 2019

Det finns många sätt att anlägga varmbänk, alltifrån bygga nytt med kompostgaller eller pallkragar till att ta något befintligt och göra om till varmbänk. Det är det senaste jag kommer visa hur jag gör, använda en odlingslåda i odlingstunneln som jag har odlat i och rensat bort gammalt. Jag tömmer den på jord eller nästan…

Läs mer

Blommande köksträdgård

16 februari, 2019

Det är mycket trevligt att titta tillbaka på förra årets köksträdgård när det är kallt och snöigt ute, långt ifrån färgglada odlingar. Och visst är det helt underbart att drömma om nya fina blomsterarrangemang i köksträdgården. Här kommer en bild-bonaza på vår köksträdgård 2018. Förra året satte vi ihop två demolerade odlingstunnlar till en större…

Läs mer

Jag ska satsa på lila grönsaker i år!

10 februari, 2019

I år ska jag satsa lite extra på grönsaker i färgskalan som går mot lila, vinrött och purpur i köksträdgården. Lite av en köksträdgård i hälsans tecken mer än tidigare. Det ska nämligen vara så att just lila mat ska innehålla höga halt av antocyaniner, en variant av antioxidativa flavonoider som ska förhindra cellnedbrytning och åldrande. Blålila…

Läs mer

Odla rovor: Sorter och sådd

3 februari, 2019

I år ska jag odla galet mycket rovor, både svedjerova och majrova. Jag gillar rovor och de är perfekta för tidig sådd. Det är inte helt ovanligt att när jag hittar något jag gillar så snöar jag in på det kommande år. Jag letar efter fler variantrar, läser på om grödan, läser in historian och…

Läs mer

Odlingskalender 2019: Februari

31 januari, 2019

Februari Januari och Februari kan flyta ihop lite, ibland svårt att veta när det passar att så men också att det som inte hinns med i januari, kanske hinns med i februari. Egentligen är det mer eller mindre nu odlingssäsongen drar igång på riktigt hemma hos oss. Det är nu drömmarna och alla planer börjar sättas…

Läs mer

Odla rotselleri: sådd och omskolning

24 januari, 2019

För att få fina och stora plantor av rotselleri behöver man börja tidigt. Helst i januari. Möjligen i februari. Jag börjar i januari att så rotselleri tillsammans med chili, paprika och kronärtskocka. Här kan du läsa vad jag gör mer i januari i Odlingskalendern.  Jag gillar att odla rotselleri. Det är få grönsaker som är…

Läs mer

En fröodlare berättar!

22 januari, 2019
gråärtor

Nu ska ni få träffa Agneta Magnusson, en fröodlande kultur- och naturvetare i Leksand! Jag har ställt några frågor till hennes eftersom jag funderar en heldel på det här med kulturarvsfrön och odling, hållbarhet och odling samt mångfalden. Agneta, vem är du och vad sysslar du med? Efter ett långt yrkesliv på Skansen i Stockholm –…

Läs mer