Nu planterar jag vitlöken – så här gör jag!
Många användningsområden
Vitlöken är utan tvekan en favoritgröda, precis som tomaterna. Hur skulle man kunna leva utan vitlök är frågan? Vitlöken har en gedigen historia och det påstås att den har odlats så länge människan har odlat. Den har använts både som köksväxt och som medicin, nuförtiden finns det ju till och med vitlökskapslar att äta. Som medicinalväxt ska den vara bra för att sänka blodtryck, stärka immunförsvaret och minska riskfaktorer för hjärt och kärlsjukdomar.
I matlagningen har den många användningsområden och kan användas som både krydda och som en drottning som solitär rätt som till exempel ugnsbakad vitlök med smör. Gudagott! Du kan använda vitlök som färsk i matlagningen, skivad, hackad, pressad eller hel beroende på hur du vill att den ska smaka. Till exempel blir pressad vitlök mycket skarpare än hackad. Att riva vitlök passar till det mesta som man vill ska smaka mycket vitlök men kanske att man inte vill ha stora bitar.
2020-års vitlöks sorter
I år planterar jag tre sorter och det är också helt nytt utsäde. Oftast sparar jag utsäde från mina egna odlingar med detta år har jag köpt nytt.
Sprint – En snabbväxande och god sort. Ger tidig skörd, någon gång mitten av juli. Otroligt vacker med sitt ljusa skal med lila strimmor. Den får ofta topplökar som man kan äta.
Vigor – Tidig, riktigt stor, svagt lila lök med flätbar blast, en så kallad softneck. Den är en av de största för att vara normalstor.
Cledor – är en sort med otrolig hållbarhet. Jag brukar ha den och den håller oftast fram till det är dags att skörda ny vitlök, helt makalöst! Den har flätbar blast och medelsen, det betyder att den skördas något senare än de andra.
När är det dags att plantera utsädet?
Det beror på är nog svaret på den frågan. Det beror på var i Sverige du bor eftersom det är olika varmt och vintern har kommit olika långt. Det beror på jordtemperaturen men en liten fingervisning är att det är bra om jordtemperaturen är under 10 grader.
Om jorden har hunnit frusit och du inte kommer genom jorden kan du faktiskt plantera klyftor i krukor eller i pluggbrätten och ställa ute. Fyll på med löv om du har som skyddar och gräv fram dem under våren och plantera när tjälen har släppt.
Förberedelser
Jag förbereder jorden där jag ska plantera vitlöken. I år har jag förberett med Bokashikompost och det är riktig mumma för vitlöken. Det blir stora vitlökar och frisk skörd. Jordbädden med bokashi gjorde jag för ca en månad sedan och nu är det dags att plantera i odlingslådan. Man kan ju förgödsla med koskit på påse om man inte har bokashi, funkar bra. Det viktiga är att det finns en bra grundgödsling så att vitlökarna får den näring de behöver för att utvecklas.
Längs ner hittar du länkar om mina tidigare artiklar om vitlöksplantering och där finns också många bra tips om hur du förbereder och vad du kan behöva tänka på. Är du nyfiken på bokashi så hittar du mer om det här: Bokashi hos Bondjäntan
Hur gör jag?
Jag särar på alla vitlökar så att jag har enskilda vitlöksklyftor att plantera. Jag petar ner den trubbiga änden ner i jorden ca 5 -8 cm ner och täcker med jord. Är jorden styv eller hård kan man använda en pinne eller ett baksidan på ett redskap för att göra hål att släppa ner vitlöken i. Oftast gör jag dock en skåra i jorden, eller ett litet dike skulle man kunna säga. Det är enkelt och tar väldigt litet tid så det passar mig bra. Sedan lägger jag vitlöksklyftorna i skåran och fyller på med jord. Klart!
Det är bra med ett mellanrum på minst ca 15 cm så att de inte växer för tätt. Det skadar inte att ha större mellanrum men jag vill ju få in så många som möjligt på en liten yta. Jag odlar kanske något tätare eftersom jag odlar i upphöjda välgödslade bäddar.
På våren så får vitlökarna mina första gräsklipp och ogräsrens för att bevara fuktigheten och ge näring till vitlöken. Mer om det i vår. Nu på senhösten så lägger jag gärna på löv om jag har och bäddar in dem inför vintern.
Här kan du läsa mer om vitlöksplanteringar och förberedelser:
Dags för vitlöksplantering – förberedelser 2019
Årets vitlöksplantering gjord i etapper 2015
Helgens to-dos och vitlöken 2o12
Vitlöken är äntligen planterad 2011
Lycka till och på återseende!
/Johnna a.k.a Bondjäntan
0 kommentarer