Falafel på bondbönor!

25 juli, 2013

Det finns några vegetariska rätter som är nästan som godis. Friterad falafel på bondbönor är helt sjukt gott! Och inte alls svåra att göra, det måste också påpekas.  Får ibland frågan… om man måste ha en fritös? Nope! säger jag å det bestämdaste. Man behöver inte fritös, man kan lösa det ändå. Falafel är ju…

Läs mer

Tomat-upphängnings-mojäng!

2 juli, 2013

På önskemål kommer här ett inlägg om mina tomatupphängningsmojänger i Glädjehuset! Denna konstruktion är inte så gammal hemma hos oss, näe kanske typ fyra år blir det nog. Innan använde vi bambupinnar att binda upp tomaterna med och det funkar ju det med… men jag har blivit mycket förtjust i klämmor, snöre och ”snörvinda”.  Klämmorna…

Läs mer

Italieninspirerad matig potatissallad med nässelpesto!

23 juni, 2013

’ Jag gillar ju italiensk mat. Faktiskt väldigt mycket! Har tidigare, för länge länge sen arbetat på italienska restauranger i köket när jag hade den yrkesbanan. Både som kock och kallskänka. Och fortfarande än idag, bultar hjärtat för Italien och dess mat även om jag gillar närodlat och eko.  Och jag går igång på att…

Läs mer

Tomater i Glädjehuset!

19 maj, 2013

  53 (!) tomatplantor har flyttat in Glädjehuset denna helg tillsammans med några paprikor och chilisar. Jag kan konstatera att jag skulle behöva ett Glädjehus till för att få plats med chiliplantorna… Vi får se hur jag löser det hela, kanske får jag plats med krukor på nåt sätt…  I lördags morse började jag med…

Läs mer

Ostkaka med keso

10 mars, 2013

Idag har vi haft matsöndag. Det vill säga, jag har lagat en massa mat så att det nästan räcker för hela veckan! Jag har också passat på att göra godaste ostkakan ever, passar bra som mellanmål eller som dessert som här på bilden. Ostkaka (4 pers.)4 ägg500 g keso3 dl vispgrädde3 msk hackad sötmandel3 msk…

Läs mer

”Tomàquets de penjar” – hängtomater!

8 mars, 2013

Fullblodsekologen berättade om ”tomàquets de penjar” och ska försöka fixa lite tomatfrön till mig! Ni kan ju gissa om jag är lycklig?! Det är klart att jag vill ha frön till ”tomàquets de penjar”! Lena Israelsson, min guru gissar på att det kanske är samma sak som italienska Piennolo el regina. Vad vet jag? Är…

Läs mer

Evighetstomaten Principe Borghese

3 mars, 2013

  I år kommer jag satsa på lite fler plantor av Principe Borghese som är en kulturarvsort från Italien. Röda, plommonformade, små tomater som ofta används till soltorkning. De är också goda till inläggningar och pastasåser. De brukar kallas för evighetstomater eftersom de är mycket hållbara och kan hängas upp i klasar inomhus för att…

Läs mer