Kimchi på blomkålsblast

22 mars, 2020

Kimchi på blomkålsblast

Kimchi kan du göra många sätt, det finns hundratals recept om du googlar. Jag har några olika favoritrecept som jag brukar göra och den här blir nog en av dem i min strävan efter att ta hand om hela grönsaken. Jag har gjort den hyfsat enkel för att minimera arbetet men med tillägg att kunna fylla på med andra grönsaker. Tänker att till exempel att kålrabbins stjälkar skulle kunna passa i kimchin tillsammans med blomkålens stjälkar.

Blomkålsblast till kimchi, både egenodlad och köpevariant fungerar alldeles utmärkt.

Du behöver:

  • Blasten och roten från en blomkål
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl salt
  • 5 vitlöksklyftor
  • o,5 dl färsk ingefära
  • 1 dl purjolöksstjälk
  • 1 dl strimlad morot
  • 2-3 msk fisksås
  • 0,5 dl ljus soja
  • 0,5 dl chiliflakes Cochugaru

Gör så här 

  1. Skär bort blasten från blomkålen, skölj och putsa bort fula delar
  2. Skär blasten i cirka 1-2cm bitar, lägg i en skål
  3. Häll i salt och socker, låt stå en timme, gärna med något tungt ovanpå.
  4. Massera blomkålsblasten och låt stå ytterligare en timme
  5. Riv vitlök och ingefära lägg i en separat skål, skål nr 2
  6. Riv rotstocken och lägg i skål nr 2
  7. Strimla eller riv morot, skär lökstjälkarna i 2 cm bitar. Lägg i skålen nr 2
  8. Häll över fisksås, soja och chiliflakes i skål nr 2. Blanda till en kimchismet.
  9. Ta fram de mjuka blasten och gnid in med kimchismeten.
  10. Lägg i ren burk med bygellås
  11. Låt stå i minst 4 dagar  i rumstemperatur och låt eftermogna i kylen.

 

God spis! //Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Att sätta igång en vildjäst eller två!
Asiatisk sallad på blomkålsblast och gurka