Vegetarisk Yakiniku på Stolt fjällskivling och kantareller
Vegetarisk yakiniku
Jag har precis lärt mig att plocka Stolt fjällskivling och funderar så klart vad jag ska ha denna lyxsvamp till. Stolt fjällskivling är en populär och läcker matsvamp som används gärna av stjärnkockar. Den har en brunfjällig hatt som steks normalt i rikligt med smör. Jag ska torka foten och göra svampbuljong av den medan jag gör Yakiniku av hatten!
Yakiniku är en av mina favoriträtter och jag gillar verkligen den nötiga och söta smaken av soya som blandas av frisk ingefära. Jag kan tänka mig att man kan använda många olika sorters matigare svampar till detta som till exempel Karl Johan. Jag tog Stolt fjällskivling som jag plockade igår och gula kantareller som låg i kylen från förra helgens svampkorg.
(4 port)
Du behöver:
ca 400 – 500 g matig svamp
5 cm purjolök
vita sesamfrön
rapsolja till stekning
sås:
2 dl japansk soya
4 msk mirin
1 msk strösocker
1 msk risvinäger
1 msk sesamolja
1 vitlöksklyfta
3 cm färsk ingefära
Gör:
- Koka ris, gärna jasminris till Yakiniku. Yakiniku går fort att tillaga och därför är det bra om riset är nästan färdigt när du gör din Yakiniku på svamp.
- Blanda såsen i en separat skål, alla vätskor, riv ingefära och pressa vitöken.
- Skär svampen i stora bitar och stek den i olja på ganska hög värme.
- Häll på såsen när svampen är gyllenbrun.
- Strimla lite purjo och blanda ner i såsen och låt puttra några minuter.
- Servera med ris, sesamfrön ovanpå!
Smaklig spis!
0 kommentarer