Älgfärsbiff med citrontwist
- Kött
- vilt och tamt
Vardag igen. Eller ja, ett par dagar i alla fall. Letar upp ett par paket älgfärs i frysen. Och så är det varje år, att efter långa helger med finmat så vill alla helst ha något vanligt. Färs är perfekt. Enkelt med en miljon möjligheter till variation.
För visst kan man variera viltköttet mer än man tror. Jag har världens bästa jobb med möjlighet att möta riktigt duktigt matfolk. För ett tag sedan träffade jag en kock, Fredrik Eklund, inför en intervju och temat för samtalet var älg och smak.
Jag återkommer till det mötet inom kort, men för dagen är det en sak han sa som ska fram i ljuset. Han sa att många fastnar i sin kryddsättning av vilt av gammal vana. Man tänker enbär, grädde, lingon bara för att det brukar vara så. Men, sa Fredrik, testa till exempel älg och citron. Helt fantastiskt bra. Och visst då gör jag det.
Vi kör på älgfärsbiff med lite italiensk touch. Jag tänker citron, vitlök, parmesan….
Citrondoftande älgfärsbiffar (6 -8 pers)
Ingredienser
- 1 kg älgfärs, eller annat vilt
- 3 skivor vitt bröd
- 1 citron
- 1 kruka färsk basilika
- 1 ½ dl grovriven färsk parmesan
- 2 dl grädde
- 1 ½ msk koncentrerad kalvfond
- 1 ägg
- 2 äggulor
- 2 tsk salt
- svartpeppar
Gör såhär
- Det här är en rejäl omgång färs som går bra att halvera. Ta helt enkelt hälften så mycket av alla ingredienserna utom av ägget som man behåller också i en halv sats.
- Sätt ugnen på 125 grader. Mixa brödskivorna till smulor. Tvätta citronen supernoga. Riv det yttersta gula av skalet. Halvera citronen och pressa ena halvan över färsen. Strimla basilikan fint.
- Blanda alla ingredienserna. Forma rätt stora biffar och ge dem en fin gyllenbrynt yta i stekpanna. Lägg biffarna i en form som ställs in i ugnen för att bli klara. Det är dem när innertemperaturen nått 70 grader. Lite överkurs, men då vet man att de är klara utan att vara torra.
Som sagt färs ligger etta på topplistan över folkets favoriträtter. Ett gott skäl att hänga på, så jag kör på med lite olika färsidéer i kommande inlägg. Till jul gjorde vi köttbullar på viltfärs. Kanongoda och inte mer juliga än att de passar året om.
0 kommentarer