Löjrom = Förrättsguld
Puh, så var julstöket över. Men det är bara att andas djupt, ladda om och raskt kasta sig in i middagarnas rike. Inte blir det varje dag precis, men några trerätters klarar vi av mellan jul och nyår.
Ni vet, några vänner kommer över, och en kär gammal onkel, och den där underbara grannen som förser oss med äpplen, vinbär, kantareller och allt möjligt trevligt.
Av julbordet återstår inte så mycket så det är bara att börja om. Men nu är temat ett annat. Jag funderar förrätt och fingrar på en burk guld. Kalixguld! Fick en burk av en ortsbo tillsammans med fiskehistorien. Under fem intensiva veckor ska hela årets löjromsskörd in.
Man arbetar natt och dag med några få timmars uppehåll. Tonvis av siklöja ska hämtas från havet. Honorna ska skiljas ut, rommen ska tas tillvara, vispas, sköljas, sköljas igen, och till sist saltas. Och fort ska det gå. Man har bara ett dygn på sig mellan fångst och saltning. Alla är med och hjälper till. Hela byar jobbar dygnet runt. För det går åt många händer till ett arbete som maskiner inte klarar.
Och nu har jag den här. En hel burk av den finaste löjrommen. Allra bäst är den serverad på enklaste vis. En rejäl sked på en tunn, frasigt smörstekt skiva surdegsbröd. En liten klick creme fraiche och ytterst finhackad röd lök. Inget mer. Inte ens citron.
Men ibland vill man göra sig till. Visa lite ambition. Göra något extra. Därför inleds kvällens onkelmiddag med en löjromsdriva på minismå västerbottenpajer.
Tycker ni ska testa. De är alldeles ljuvliga!
Minipajer med västerbotten och löjrom (8 st små)
Jag gör pajerna i små aluminiumformar. De blir lagom förrättsstora och släpper formen utan problem.
Pajskal
- 1 ½ dl vetemjöl
- 75 g smör
- salt
- 2 tsk iskallt vatten
- Men matberedare är jobbet gjort på 20 sekunder. Lägg mjöl smör och en nypa salt i beredaren. Kör till smulor. Häll på vattnet och degen går snabbt ihop till en klump. Plasta och kyl minst en timme.
- När det är dags att äta ska degen förgräddas lite för att bli frasig. Kavla ut degen och skär eller stansa ut bitar som passar att klä formarna med. Picka botten med en gaffel och ställ dem i frysen. Hit kan du förbereda i god tid.
- När det är dags att servera värmer du ugnen till 200 grader. In med formarna. Efter ca tio minuter börjar de få färg, ta ut och fyll dem.
Fyllning
- 125 g riven västerbottenost
- 1 dl creme fraiche
- 2 msk grädde
- 1 ägg + 1 äggula
- en doft cayennepeppar
- Rör ihop ingredienserna och fyll de förgräddade skalen. Grädda pajerna 12-15 minuter. Håll koll så att de inte bränns. Låt dem svalna innan servering. Godast är de ljumma
On top
- 150 g löjrom
- creme fraiche
- rödlök
- gräslök
- Ingredienserna ska vara kalla och löken ska vara så finhackad som du bara kan. Toppa pajerna precis före servering.
Eftersom jag är ett sådant fan av löjrom. Och av förrätter måste jag fråga. Hur ser din bästa löjromsrätt ut?
0 kommentarer