Semmelvariant med skogssmak
Vad är en semla? I alla fall inte bara en sak. Och det är inget nytt utan ett faktum som har historia. Semlan finns på många håll och den ser ut på olika sätt. I form av wrap är en nyhet, men varför inte? Eller vad säger ni? Är det kreativ utveckling eller bara dumt?
Namnet har i alla fall sitt ursprung i tyskan och syftar helt enkelt på att den är bakad på vetemjöl. Mandelmassa och grädde hör till, men där finns inga exakta regler. Det finns alltså utrymme för utsvävningar.
Ändå tänker jag inte kalla mitt bakverk för semla utan nöja mig med semmelvariant med skogstema. Och det gör jag för husfridens skull.
Här hemma råder delade meningar. Ska en semla vara så som den oftast är eller lever vi i ett fritt land? Tänker att det är lite en åldersfråga. Är man elva ska allt helst vara vanligt. Som det är hos andra. Men hos en sextonåring vinner man poäng på att gå över gränsen. Och idag lämnar jag den säkra semmelvägen och gör lite som jag tycker. Provar lite helt enkelt.
Eftersom blåbär och lingon är två favoriter så kör jag på dem. Två varianter av fyllning testar vi. Jag tänker såhär. Mandelmassa passar fantastiskt bra med lingon och med kanel, som passar fint ihop med lingon. Så, så får det bli.
I blåbärsfyllningen vill jag prova lite citrus som ju passar med mandelmassa och som trivs så bra ihop med blåbär. Touché! Citrustonen kommer med en liten tillsats av lemoncurd i grädden och en aning rivet citronskal i mandelmassan.
Mina wrapar är dessutom rätt små. Man får ju ta två om man vill. Och såhär går det till:
Semmelvariant 12 st
- 50 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 tsk hela kardemummakärnor
- 6 dl vetemjöl
- ¾ dl socker
- lite salt
- 300 g mandelmassa
- 1 dl grädde
Blåbärsvariant
- 5 dl grädde
- 1 dl tinade blåbär
- 1 msk lemon curd
- rivet skal av en halv citron
Lingonvariant
- 5 dl grädde
- 1 dl tinade lingon
- 2 tsk florsocker
- kanel
- Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och häll i mjölken. Låt bli fingervarmt. Smula jäst i en bunke. Jag använde min matberedare. Häll på mjölken och blanda till jästen löst sig.
- Stöt kardemummakärnorna och häll dem tillsammans med vetemjöl, socker och en nypa salt i mjölkblandningen. Arbeta degen ordentligt, helst tio minuter i maskin och ännu lite längre om du gör arbetet för hand.
- Lägg en duk över bunken och lämna degen att jäsa till dubbel storlek ungefär 40 minuter.
- När degen jäser blandar du mandelmassa med grädde till en slät konsistens.
- Ta upp degen på ett mjölat bord och dela den i tolv bitar. Rulla bitarna, lägg en duk över och jäs ytterligare en halvtimma.
- Sätt ugnen på 225 grader. Kavla degen så tunt du kan, lägg på plåt med bakplåtspapper. Picka lite hål i brödet innan du sätter in det i ugnen. Grädda 3 minuter eller aningen längre.
- Låt svalna när du förbereder fyllning. Välj en av fyllningarna, blåbär eller lingon.
- Om du väljer att köra på blåbärsfyllningen startar du med att vispa grädden. Mixa bären och blanda dem tillsammans med curden i grädden. Riv skalet av en väl tvättad citron, helst ekologisk och blanda med mandelmassan.
- Satsar du på lingonsmak i fyllningen så vispar du grädden. Mixa lingonen med florsocker och blanda med grädden.
- Bred mandelmassa över brödet. Har du lingonfyllning ska lite kanel pudras över massan. Klicka på grädde eller fyll en tyll och spritsa. Rulla gärna om ett smörgåspapper för att hålla form och minska kladd. Wrapat och klart bara att hugga in!
0 kommentarer