Vildsvinsspjäll på julbordet

20 december, 2015

Här är ett exempel på ett lyckosamt sammanträffande. Tatam, två flugor!  Det finns mer eller mindre juliga smaker och det finns smaker som passar särskilt bra ihop med vissa råvaror. Jag har hittat rätta kombon.

Här har äpple och ingefära huvudrollerna. Kombinationen är ett lyckat jultema och samtidigt två av de ingredienser jag gärna väljer till vildsvin. De är helt enkelt ett par av vildsvinsköttets klockrena smakkamrater.

Och till den som inte har ett vildsvinsspjäll att tillgå kan jag meddela att spjäll från tamgris fungerar lika bra. För vet ni att trots att man kan tro att smakskillnaden är enorm så är den inte alls det. Vildsvin har en mild smak. Köttet är mörkare och magrare än tamgris, men det har inte någon utpräglad skarp ”viltsmak”.

Spjällen kokas riktigt möra innan de penslas och får fin yta i ugnen. Servera dem  på julbordet, eller tillsammans med en coleslaw som ensamrätt. Jag gjorde min på rödkål med en rätt senapsstark dressing.

Saftiga, äppelsyrliga vildsvinsspjäll (4 pers)

Koket

  • 2 kg revbensspjäll från vildsvin
  • 1 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn
  • 1 gul lök
  • salt

Äppel- och ingefärsglaze

  • 1 dl soja
  • 2 msk honung
  • ¾ dl äppelmos
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • ½ färsk chili finhackad
  • rosmarin, gärna finhackad färsk, el ½ tsk torkad

Gör såhär

  1. Tjocka eller tunna revben spelar ingen roll. Sätt på en stor kastrull med vatten. Koka upp och salta rätt generöst. I med lagerblad, kryddpeppar och skalad, klyftad lök. Nu ska spjällen sjuda försiktigt. Vattenytan ska knappt röra sig.
  2. Tjocka spjäll behöver mellan en och en halv, och två timmar för att bli riktigt möra. De tunna får du ge ungefär en timma. Prova att lossa en liten bit kött så att du försäkrar dig om att det är riktigt mört.
  3. Ta upp spjällen. Nu kan de svalna för att sparas till senare tillfälle eller omedelbart penslas med kryddig, äppel- och sojasås innan de åker in i ugnen.
  4. Grillsåsen är bara att röra ihop. Var lite varsam med chilin eftersom styrkan varierar. Så penslar du på spjällen utan att snåla ett enda dugg. Spjällen ska vara helt täckta med såsen.
  5. Värm ugnen till 225° och sätt in spjällen under några minuter så att de blir genomvarma. Sedan är det dags att slå på ugnsgrillen. Nu vill vi ha fin färg och yta. Håll koll, såsen är söt och socker bränner lätt. Ställ inte spjällen för nära grillelementet. Så fort du är nöjd med färgen ska de ut.

Röd coleslaw

  • Rödkål
  • Äpple
  • Purjolök
  • Valnötter

Har ni tänkt på att det spelar roll hur man skär saker och ting. Smaken förändras med tunna eller tjocka skivor. Här gäller det att skiva och skära supertunt. Avgör själv hur mycket du vill ha av varje ingrediens. Jag brukar ta mycket äpple såhär runt jul, men du bestämmer.

Dressing

  • 1 ½ -2 msk fransk senap
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • ¾ dl olivolja
  • ev en liten riven, eller pressad vitlöksklyfta

Gör såhär

  1. Alla ingredienserna i stavmixerns behållare. För du har väl en? Annars är det ett klockrent julklappstips. Kör mixern några sekunder till såsen är tjock och krämig.
  2. Blanda med kålsalladen. Coleslaw kan vara rejält dressad, men som sagt du avgör.

 

Servera de varma, nygrillade spjällen med kålsalladen. Passar på julbordet eller som ensamrätt. Ett immigt glas öl eller must till kanske och husets samlade ljusarsenal i bakgrunden.

Stavmixern, måste verkligen pusha för den. Älskar min, använder den hela tiden. Har tänk att om jag någongång i offentligt sammanhang får frågan om bästa köksredskap så ligger den bra till, strax bakom kniven då förstås.

Har du någon favorit i kökslådan? Finns den där, nött och välanvänd? Eller står den överst på önskelistan?

 

Lingonglass med x-tra allt
Viltköttbullar på julbordet