Uppgraderad stekrest

16 januari, 2016
Kategori:

Det finns middagar som är ännu bättre dagen efter som uppgraderade rester. Stek är ju fantastiskt gott, men det gör ingenting om det blir en bit kvar. Det finns mycket man kan hitta på med en bit av gårdagens överblivna viltstek. Och stek som stek, vilt är ett bra alternativ men annat kött funkar också.

Och det här är snabbmat. Det tar inte många minuter att fixa till en pytt med stekrester. Här kör vi på råstekt potatis, men vill man ha det hela ännu snabbare kan man använda tärnad kokt potatis. Kanske också den en gårdagsrest?

 

Gräddstuvad viltpytt med svamp och lingon (4 pers)

  • 500 g viltkött, gärna överbliven stek
  • 200 g fryst eller en näve torkad svamp, karljohan el trattkantarell
  • 1 dl lingon
  • 6 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 1 ½ dl grädde
  • ½ msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • 1 ½ tsk balsamvinäger
  • timjan, färsk eller torkad
  • salt
  • svartpeppar

 

  1. Ta fram och tina svampen, eller lägg den torkade i blöt. Vill du använda lingon ska de också tinas.
  2. Skala och ansa rotfrukterna innan du skär dem i tärningar. Finhacka löken.
  3. Stek rotfrukterna på medelhög värme. Sänk värmen något när de börjar få fin färg. Krama ur svampen noga och skär den i bitar.
  4. Hetta upp ytterligare en panna eller en tjockbottnad kastrull, lägg i svampen och låt den svettas ur det mesta av sin vätska innan du klickar i smör och lägger i löken. Fräs en stund innan du häller blandningen i rotfruktpannan.
  5. Tärna köttet och lägg det i pannan. Häll på grädde, fond och vinäger. Låt pannan puttra på svag värme tills grädden tjocknar. Krydda med lite timjan, men inte för mycket. Särskilt den torkade kan ta över. Smaka av med salt och peppar.
  6. Avsluta med att strö över lingonen.

 

Stekrester fungerar också bra att frysa för att plocka fram till ett annat tillfälle. Men berätta, hur gör du? Har du något tips för en överbliven stekrest?

Snabbsylt med måttlig sockerchock
Innertemperatur - stekens hemliga ingrediens