Moules Frites – krögarnas lilla svarta

25 november, 2022
Kategori:
skogtillbord-moulesfrites-nov22

Moules Frites – vinkokta musslor serverade med pommes frites. Belgisk rätt som blivit vår nya krogfavorit. Välkommen in i köket!

Har ni sett det? Överallt finns den, inte en krogmeny utan den belgiska musselfavoriten. Tallrikarna är överfulla och ångande. Krispiga pommes vid sidan och ofta en klick aioli att doppa i. En alldeles ovanligt trevlig och otvungen rätt att plocka med.

Är du alldeles ovan vid att hantera färska musslor kan jag tala om att det knappast finns något enklare. Och fort går det. Några saker ska man tänka på. Låt oss klara av dem först.

Några musseltips

  • Oftast säljs blåmusslor rengjorda i nät om cirka 1 kg. En sådan laddning räcker till två personer.
  • Musslorna ska sköljas och de med trasigt skal ska slängas.
  • Hittar du musslor med öppet skal kan de knackas i köksbänken ett par gånger. Det kan ta en stund innan de sluter sig och har inget hänt inom några minuter åker de i soporna.
  • Välj en rejäl gryta eller kastrull för tillagningen. Blir det för trångt når inte värmen alla på en gång och tillagningen blir ojämn.
  • Efter 4 – 5 minuter har de flesta öppnat sig. Sleva upp dem i tallrikar och koka slutna musslor ytterligare någon minut. Vill de inte ska de slängas. Kanske har jag en ovanligt pålitlig musselleverantör, men faktum är att jag aldrig behövt slänga en enda.
  • När du lägger musslorna i kastrullen ska allt annat vara färdigt, de är absolut godast helt nykokta.

Till musslorna ska det vara krispiga frites – pommes. Vill du göra egna så finns recept vid länken här. Aioli är verkligen gott till och den enklaste varianten gör du genom att blanda färsk, riven vitlök i majonnäs. Den som är på det humöret kan snabbt göra sin egen majjo och recept finns här. Nu sätter vi igång.

Moules Frites

2 personer

  • 1 kg blåmusslor
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 stor vitlöksklyfta, finhackad
  • en nypa fänkålsfrö, grovt krossad
  • 1 ½ dl vitt vin
  • 1 ½ dl grädde
  • ev ½ msk koncentrerad skaldjursfond
  • peppar
  • salt
  • 2 msk persilja, finhackad

Tillbehör

  • frites – pommes frites
  • aioli
  1. Skölj musslorna och följ råden ovan.
  2. Hetta upp olja i en rymlig gryta. Stek lök och vitlök hastigt innan fänkålsfrö, vin och grädde hälls i.
  3. Jag brukar använda lite fond, men vanligast är att man kör utan. Krydda med peppar och lite salt.
  4. Koka upp rejält innan musslorna läggs i. Locket på i 4 – 5 minuter. Kika och sleva upp alla öppnade musslor i djupa tallrikar. Lägg på locket och koka någon minut till. Lägg upp resten och släng eventuellt oöppnade.
  5. Rör ner persiljan och häll såsen över faten. Servera genast med frites och aioli.

Kniv och gaffel, eller? Nej, men en sked till spadet är bra. Annars är det här typisk plockmat och vanligt är att man antingen använder ett tomt musselskal som en tång för att plocka ut de andra. En skalhalva är ett alternativ som funkar som en sorts sked. Fritsen äter man med händerna.

Ett tips är att lägga fram rejäla servetter. Allt gott! Hälsar Kat : )

Värmande adventsdryck
Tapenadepotatis till mingelkvällen