Julsallad – grönt i alla färger

22 december, 2019
skogtillbord-julsallad-dec19

Vår julsallad – en av julbordets triumferande kronor. Den tronar, upphöjd i mitten och har med åren blivit en av de viktigaste rätterna. Kriterierna är doft, färg och juliga smaker. Olika varje år, men alltid succé. Välkommen in i julstöket!

Lite av ett julpyssel har salladen blivit. En utmaning i kreativ och julig kökskonst. Vissa saker ingår alltid som ett sorts tema, men exakt samma blir det aldrig. Ett måste är att verkligen få in en viss vintrig, julkänsla. Den ska vara mättande, trygg och omhändertagande, men samtidigt överraskande. En liten vegetarisk upplevelse med doft- och smakfyrverkerier. Dessutom vill jag ha den riktigt vacker med många färger och ingredienser.

skogtillbord-julsallad-dec19
En julsallad ska vara färgstark och blandad av något fruktigt, något syrligt, något krispigt, något knaprigt och något karamelliserat rostat.

Några saker följer jag alltid, men sen är det fritt fram och här har ni grundtanken. En idé att ha med i skapandet:

Julsallad – en idéskiss

  • Ugnsrostat! Värme gör verkligen gott för både smak och konsistens och salladen innehåller alltid ett inslag av rostat. Det kan vara äpplen, kål av olika sorter, pumpa, sötpotatis, smålökar eller annat. I år kör vi på blomkål, brysselkål och vindruvor. Jodå, druvor är underbart att rosta.
  • Frukt är en given ingrediens. Äpple är fint, apelsin underbart och en variant är att gå på torkad frukt som russin, fikon eller dadlar.
  • Kål, alltså jag älskar kål och plockar gärna i flera sorter. Riktigt finriven rödkål, rostad brysselkål eller finstrimlad. Masserad grönkål är en annan favorit.
  • Något knaprigt ska med. Nötter, mandlar och frön. Gärna rostade med lite salt. Ett alternativ är att göra kryddiga, rostade smulor på gammalt bröd. Bättre än det låter.
  • En baljväxt vill vi ha, bönor eller linser. Fint är också kokta gryn eller spannmål. Mathavre, quinoa, couscous eller liknande.
  • Till sist en kryddig dressing. Addera gärna juliga kryddor som kanel, ingefära eller citrusskal. I år får salladen en apelsin och ingefärsdoftande dressing plus att jag rostade blomkål, små brysslar och druvor med kanel och spiskummin.
  • Oops, höll på att glömma det färska, gröna, salladens grundpelare. Gröna blad vill vi ha, spenat, grönkål, eller machesallat. Och örter! Persilja, dill eller krasse i generöst hack har absolut en plats i en julsallad.

Salladerna ser som sagt olika ut år från år. Här har ni varianten som kommer trona på årets julbord. Till glädje för alla, oavsett om man vill äta skinka till eller väljer vegovägen. 

Julsallad  – Apelsindoftande kål- och linssallad

4 personer

Ugnsrost

  • 200 g färsk blomkål, delad
  • 150 g färsk brysselkål
  • 75 g vindruvor
  • ¾ dl hel sötmandel
  • ½ tsk spiskummin
  • ¼ tsk kanel
  • olivolja
  • salt

Övriga ingredienser

  • 2 ½ dl (125 g) kokta, svarta linser
  • 1 apelsin, skalad, tunt skivad
  • 1 fänkålsstånd, tunt skivat
  • 1 rödlök, finskivad
  • 1 liten påse babyspenat

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vänd ihop brysselkål, blomkål, vindruvor och mandel med kryddor, olja och salt. Mandlarna ska hållas för sig eftersom de inte ska med in i ugnen från start.
  2. Lägg på plåt och rosta 10 minuter innan mandlarna får följa med. Rör om lätt och låt stå ytterligare cirka fem minuter tills kålen mjuknar och får fin färg. Ta ut och låt svalna något.
  3. Blanda den ljumna ugnsrosten med övriga ingredienser och droppa över apelsindressingen.

Apelsin- och ingefärsdressing

  • ¾ dl olivolja
  • 1 apelsin, saften
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk vinäger
  • ¼ – ½ tsk sambal oelek
  • salt

Gör såhär

  1. Blanda olja, apelsinsaft, ingefära, senap, vinäger och sambal. Smaka av med salt.

Vill du kika på salladen som serverades för något år sedan så finns den vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Rödvinssås till nyårsfilén
Julgröt - två underbara varianter