Älgens bästa smakkamrater

5 mars, 2016
viltkött-älg-smakkamrater

Smakkamrater är smaker som förstärker varandra. Smaker som plockar fram de allra bästa sidorna hos den andra. Som förhöjer, ger en överraskande twist, tonar ner när det behövs och ja…smaker som är bra för varandra helt enkelt. Nästan alla råvaror har ett gäng goda vänner och idag presenteras här älgens vänkrets.

Smaken har definitivt stor betydelse för det vi äter. Den är inte allt, men mycket. Egentligen engagerar maten alla sinnen. Vi sniffar i oss dofterna, njuter av färgerna. Känner av konsistens och temperatur. Och viss mat är helt klart kopplat till ljud. Ta det krispiga äpplet eller knäckemackan.

Men idag handlar det om smak. Och om smakkombinationer som passar särskilt bra ihop med älgkött. Eller som jag tycker passar fint ihop.

Jag vet att vilt inte ligger i allas frysar, men älg är i alla fall rätt vanligt. Särskilt spännande eftersom älg har en rätt speciell smak. Jag har skrivit om det förut, om så kallade sensoriska undersökningar som gjorts för att sätta ord på älgens smak och om ett av mina barn som med en dåres envishet hävdade att älg smakar stall. Helt rätt visade det sig.

Nåja, kika gärna på det här inlägget som är en indikation på att älgen behöver lite tuff uppbackning. Det gäller att hitta något som kan parera älgens karakteristiska smak utan att slå ihjäl den.

Jag har hittat lite olika grupper som jag tycker fungerar fint. Den bärigt fruktiga, den umamigt mustiga, den örtiga och den kryddiga. De här kan man laborera med och kombinera sinsemellan. Något från den fruktiga gruppen kan få kampera med ett par kryddiga vänner.

Bärigt och mustigt kan bli bra och ja, ni förstår. Dessutom är inget skrivet i sten. Här är det fritt fram att experimentera. Och jag tänker att det här kan vara mer inspiration än information. Men här är i alla fall några exempel på smaker som jag tycker passar till älgkött.

älgens smakkamrater galleri
Det finns många smaker som matchar älgens karakteristiska smaktoner. Kanske blir du förvånad över vissa av de jag valt. Jag har plockat med några av dem jag själv tycker om men som inte är så vanliga i viltsammanhang. Väl värda att prova.
  1. Björnbär, apelsin, lingon, blåbär och citron. Svarta vinbär får vi inte glömma och jag tror att rött vin får hänga med i den här gruppen.

  2. Ett par mustiga umamismaker till älg är lök och svamp, särskilt torkad svamp som blir liksom koncentrerad och alldeles fantastisk. Löken får gärna vara brynt med en karamelliserad yta. Och egentligen passar många rostade, nästan lite brända rotsaker som morot, palsternacka, rotselleri till älg. Och purjo! Den får vi inte glömma.

  3. Hos örterna väljer jag gärna de lite skogiga till älg. Rosmarin är fint, liksom timjan och lagerblad.

  4. Och så har vi de kryddiga smaksättarna. Den varma kanelen är underskattad till älg. Och torkad chili. Antingen ancho som är het och lite fruktig eller en chipotle som är en rökt chili. Kryddpeppar, kryddnejlika och självklart enbär passar fantastiskt bra. Dessutom svartpeppar och fänkålsfrö.

Kanske nickar någon instämmande medan andra skakar undrande på huvudet. Och så är det med smak. Vi är inte alltid alldeles pigga på nyheter. Det får gärna vara som det brukar. Tills man får lite input och nya idéer. Prova gärna. Tanken är ju inte att vända uppochner på allt. Små smakförändringar kan vara ett kul inslag i en maträtt och något att prata om vid matbordet.

Jag är jättenyfiken på era tankar om älgkött och smak. Hur smaksätter ni älgköttet? Finns det några favoritkryddor som måste med i grytan?

En lovsång till löken
En färgrik grönsakspalett för vårkrafter