Skog till bord – En bloggidé

18 december, 2015
Kategori:

Ni är alla så hjärtligt välkomna till min pinfärska blogg, Skog till bord. Funderar på en presentation. Men hur? Hur förklara bäst när jag vill så mycket?

Kikar på min idé, som jag formulerat den för mig själv här vid skrivbordet. Och va fasen, varför inte, ni får den i sin helhet. Här kommer den, min tanke, punkt för punkt i kortfattad anteckningsform. Det här vill jag försöka ge och dela med er:

  • Inspiration, kunskap, presentation – till, om och av viltet, det vilda och det äkta. Naturens skafferi och förråd. Det allra hetaste och miljömässigt bästa.
  • Mat från skog och natur. Här finns recepten och tipsen. Jag bjuder på det vilda köttet. Köttet för hälsa och miljö. Serverar fisken, den egenhändigt hämtade från en 2 400 km lång kustlinje eller från en av landets 100 000 sjöar. Svampen, bären och växterna. Det skogsskördade, ängsplockade och strandfunna. Allt naturen bjuder av ätbart kommer att finnas här.
  • Mötet med matfolket. Proffsen, de som kan allra bäst. Kockarna, mathantverkarna, förädlarna, styckarna och vilthanterarna. De som också vänt sig till skog och natur för att leta råvaror. Människor med kunskap att dela. Med rätt att inspirera. Deras råd, erfarenheter och deviser syns här.
  • Jag vill hitta, lära och dela de bästa tillagningsmetoderna. Teknikerna för perfekt rökt, lufttorkat, gravat, grillat, rimmat, långkokat och ugnsstekt.
  • Jag vill beskriva vägen mellan skog och bord. Från skott till tallrik. Vilthanteringens bästa råd och tips. Allt om styckning, mörning och förvaring. Om att filéa, finstycka och mycket annat.
  • Jag vill dela något om den stora, lite bullriga fembarnsfamiljen, om tonårslivet, om kökssamtalen, om hundarna, om flytten från storstad till landsbygd till småstad. Om hur allt startade med att jag fördömde jakten och blev vegetarian. Om att alltid gå vilse. Och om det helt realistiska mötet mellan kontrasterna i grafisk Marimekko och mossig barrskog

Nu ler jag lite generat. Ha, hur tänkte jag där? Hur i hela världen ska jag kunna nå upp till allt detta? Hursomhelst så ska jag i alla fall göra mitt yttersta och ge det ett försök. Och ni är inbjudna att delta. Vad säger du? Vad vill du veta om vilt, torkad svamp, bär och annat skogsskördat?

Vildsvinsskinka en bubblare på julbordet