Ugnsrostade rotsaker – favorit att räkna med
Igen och igen och igen. Vissa rätter får man inte nog av. En av de absoluta favoriterna härhemma är ugnsrostade rotsaker. Så enkelt och alltid med fantastiskt resultat. De aningen trista, lätt nedvärderade genomgår en förvandling och blir alldeles, alldeles underbara! Välkommen in i köket!
Alltså palsternacka…jag vet att många gillar, men lika många känner bara tristess. Morot, nja hur kul är det? Och rotselleri, sådär. Rotfrukter har lite halvtaskigt rykte. Inte så konstigt och jag håller med, felbehandlade kan de verkligen vara urtrista.
Men de kan också vara en av måltidernas grundpelare och riktiga höjdare smakmässigt. Ett av mina bästa knep tips är ugnsvärme. Så himla enkelt och en tillagningsmetod som passar till så mycket. Till kött, till fisk och som en del i en vegomåltid. De flesta vet precis hur det går till, men här kommer några små knep och tips på variation.
Den optimala tiden i ugnen skiljer mellan olika rotfrukter. Det spelar roll om du använder dig av flera sorter samtidigt. Lär dig hur de funkar. Rödbeta tar längre tid på sig än palsternacka. Morot har ett mellanläge, lite längre än den ena och lite kortare än den andra. Tiden för potatis skiljer mellan sorter, och ja du måste helt enkelt prova dig fram.
Det här innebär inte att du måste stå och hiva in olika saker i ugnen hela tiden utan du löser det med kniven. Skiva rödbetan tunnare än moroten och palsternackan ännu lite tunnare. Inga stora skillnader behövs, bara en aning eftertanke när du skär, det är allt.
Ett annat knep är att inte fylla plåtar och former överfulla. Är det rostat du vill ha så funkar bara ett lager. Lägger du i mer kommer de undre lagren att koka. Och det kanske är helt okej, men vill du ha den lite söta, karamelliserade smaken av rostat måste du hålla dig till ett lager.
Vi befinner oss just nu i råvarornas istid. Mitt i vintern. Det kan man inte tro när blicken far över berg av färska grönsaker i en större livsmedelsbutik, men vill man hålla ett särskilt öga på det där med närodlad så är rotsaker en av grödorna att fokusera på. Och hur varierar man dem då?
Man blandar! Alla rotfrukter trivs att ugnsrostas ihop. Och de är pigga på att smaksättas. Hit till de norra delarna av södra Sverige har vintern inte hittat riktigt än och jag kan fortfarande klippa timjan och hämta salviablad på min kolonilott. Vitlök är ett fantastiskt sällskap till rotfrukter. Och testa gärna örtsalt, hemgjort eller köpt.
Ett av de enklaste knepen är att förädla rotsakerna med en näve riven ost. Prova olika sorter också som ett sätt att lära känna olika ostar. Mitt tips är att prova olika svenska ostar är av världsklass men ibland försvinner i vurmen för det sydeuropeiska.
Chili är bra smaksättning och ni måste testa spiskummin till morötter. Supergott! Är du nyfiken så finns ett recept på den kombon i inlägget här.
Ett annat tips är att förädla rostade rotfrukter ytterligare ett steg. Låt de rostade rödbetorna bli del av en risotto till exempel. Jag river dem och blandar med riset för smak och färg. Smaken blir djupare än om de rivs kokta eller råa. Vill du veta mer så titta på inlägget här.
Ett annat exempel är en morotssoppa som jag gör på mixade rostade morötter. Massor med smak och långt ifrån trist. Prova gärna min variant som du hittar recept på här: Det går säkert jättebra att göra liknande saker på andra rostade rotfrukter.
Till sist vill jag slå ett slag för de ljumma eller avsvalnade rostade rotfrukterna. Testa exempelvis att vända ett gäng rostade potatisklyftor i god dressing eller i salsa verde. Eller att servera rostade morötter i en sval vitlöksyoghurt. Gott!
Själva grundreceptet för att lyckas med ugnsrostat ser ut såhär.
Ugnsrostade rotsaker
- Välj sorter och skala dem.
- Sköljer du så måste de rinna av en stund i durkslag eller på handduk. Rostning och fukt är ingen bra kombination.
- Sätt på ugnen i tid. Jag tycker att 225 grader funkar bäst.
- Variera hur du skär. Klyftor ibland, skivor ibland. Och tänk på att skära exempelvis röbetor i lite mindre bitar eftersom de tar längre tid än övrigt. Beroende på vad du valt förstås.
- Jag använder bakplåtspapper för att jag inte vill att något ska fastna.
- Blanda med olja, salt och kryddor. Ibland väntar jag med kryddorna till halva tiden, ibland åker de med i formen direkt. Prova dig fram till din favoritmetod.
- Och hur länge? Självklart beror det på hur du skurit. Är potatisarna halverade och morötterna hela tar det betydligt längre tid än om du skivat tunt. Jag håller koll på färgen som brukar stämma bra överens med när det hela är färdigt. När ytan är fin och gyllenbrynt sticker jag i rotfrukterna och avgör om det hela är klart.
Frågor, matprat eller egna tips går alldeles utmärkt att dela i en kommentar. Jag finns här och svarar pronto. Hälsar Kat : )
0 kommentarer