Finhackad rödbetssallad – smakrik skönhet
Finhackad rödbetssallad – definitivt en toppnotering i rödbetskategorin. Underbar i smak, vacker som få och en mästare i att föra sig väl i vilket sällskap som helst. Välkommen in i köket!
Är det slutspurt nu? Jag kollar SMHI flera gånger om dagen. Rödbetorna är inte jättekänsliga för frost, men eftersom jag fullkomligt försått mig i år så har vi mängder kvar.
En hel del är paxade för fermentering, eller mjölksyrning. Konserveringsmetoden framför alla andra om ni frågar mig. Och faktum är att just rödbetor blir så fantastiskt gott. Är du nyfiken så kolla receptet vid länken här.
Annars står rödbeta i olika former på menyn varje dag nu. Jag kör bland annat en hel med blast och allt i blender till lunch. Där samsas den med bladkål, äpple, äppelmust, selleristjälkar, färsk ingefära, gurkmeja och svarta vinbär.
Kul att testa olika smakkombinationer och upptäcka smakkamrater. Rödbetor funkar exempelvis fantastiskt bra med svarta vinbär, med äpple och med den annars lite knepiga gurkmejan. Bra att veta att det krävs en kraftfull blender för att få till en helt slät juice.
Det ryktas för övrigt om rödbetsforskning och resultat som handlar om hjärt- och kärlhälsa. Just rödbetsjuice påverkar kärlen positivt och även om mängderna som undersökts är mycket stora så kanske en beta eller två gör någon sorts nytta om inte annat så för smaklökarna.
Dagens sallad är en fräsch sommarskapelse som uppriktigt sagt ser lite julig ut. Helt fel säger jag som äter den till allt. Idag med ägghalvor, klyftpotatis och hummus. Ibland till stekt korv, eller på färsbiffmackan(!).
Finhackad rödbetssallad
- 600 g rödbetor
- 1 äpple
- 1 liten purjolök
- 1 knippa dill
Dressing
- 1 msk skånsk senap
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk honung
- 1 citron, saft och rivet skal
- 3 msk rapsolja
- ¾ tsk salt
På toppen
- 1 ½ dl tjock yoghurt
Gör såhär
- Koka rödbetorna med skalet på cirka 20 minuter. De ska bli helt mjuka. Låt svalna något och dra sedan av skalet. Hacka betorna fint för hand eller sekundsnabbt i en matberedare.
- Tärna äpplet. Skölj och skär purjon i tunna ringar. Hacka dillen.
- Vispa ihop ingredienserna till dressingen och blanda med rödbetor, äpple, purjolök och dill.
- Lägg upp i skål och klicka på yoghurt. Strö eventuellt över lite extra dill och purjo.
Har du som jag rader av betor att ta hand om och behov av variation så kan jag tipsa om frasiga rårakor på gulbeta som du hittar i det här inlägget. Allt gott! Hälsar Kat: )
0 kommentarer