Fransk lökpaj – Missa den inte!

11 oktober, 2022
skogtillbord- lökpaj-fransk-okt22

Fransk lökpaj – alltid samma slutsats, får jag välja favoritråvara så blir det: lök, potatis och kål. Och idag bjuds en fantastisk fransk lökpaj. Välkommen in i köket!

Lök, vår allra mest pålitliga trotjänare. Ställer alltid upp som grunden i nästan varje recept, men som huvudrollsinnehavare inte lika ofta. Tills idag.

Mängden lök, 6 stycken kan låta mycket, men tricket är att plocka fram särskilda egenskaper och här handlar det om umami. Ni vet den femte grundsmaken som kan beskrivas som mustig och det kräver särskild behandling.

Inget är svårt, allt handlar om tid och rätt värme. Tiden när löken steks ska vara lång, upp till en halvtimma, och värmen behaglig, inte mer än medelvärme. Det hela börjar med att löken nästan kokar i pannan, men när vätskan sinar startar en försiktig bryning. Den får färg och doften..underbar! Men bränn den inte då triggas beska istället för mustig sötma.

Ett ord också om hur löken ska skivas, mycket tunt säger jag. En mandolin är ett utmärkt verktyg för saken. Och nu blir det paj.

Fransk lökpaj

8 bitar

Pajdeg

  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • ½ – 1 msk vatten

Fyllning

  • 6 gula lökar, eller 8 bananschalottenlökar
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 3 ägg
  • 175 g grovt riven gruyereost, eller svensk hårdost
  • ¼ tsk timjan
  1. Mixa eller nyp snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Låt vila i kyl minst en halvtimma.
  2. Kavla ut degen tunt och klä en pajform, gärna en med avtagbar kant. Nagga degen i botten med en gaffel. Sätt in hela formen i frysen 30 minuter. Det minskar risken att pajskalet sjunker ihop i ugnen.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda det frusna pajskalet till fin färg cirka 10 minuter.
  4. Dela, skala och skiva löken tunt. Stek till fin färg på medelvärme. Låt det ta tid, då utvecklas aromerna bäst.
  5. Blanda fyllningens övriga ingredienser, men spara en del av osten att strö på toppen.
  6. Lägg löken i pajskalet, häll över fyllningen och toppa med lite av den rivna osten.
  7. Grädda pajen cirka 30 minuter. Håll koll på färgen och skydda ytan med ett bakplåtspapper om den blir för mörk.
  8. Servera varm eller ljummen med gröna bönor, tomatsallad och en vinägrett.

Vill du kika på några andra lökrecept och lära dig hacka lök efter konstens alla regler föreslår jag att du kikar på inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Lättrökta viltfärsbiffar med stuvad spetskål
Lingonchutney som korvtopping