Lingonchutney som korvtopping

7 oktober, 2022
skogtillbord-lingonchutney-korvtopping-okt22

Lingonchutney som korvtoppning! Med rostad lök och Västerbottensostmajjo. Vad tror ni om det?! Välkommen in i köket!

Grillad korv, eller stekt, på svamputflykten, till lövkrattning, stugstängning eller var ni vill. En klassiker som kan utvecklas. Här kommer den i höstversion med lingonchutney. Låter det konstigt? Inte alls.

En chutney har många likheter med vanlig ketchup. Sörsyrligt och kryddigt. Smakbrytningar som passar korv perfekt. Majonnäs med en osttouch och frasigt rostad lök till ger det krämiga och ja det knapriga som en topping ska ha. Alltihop perfekt i säsong med klockren höstkänsla.

Satsen chutney är liten och ingenting att lagra på hyllan, men den håller sig ett par veckor i kylen. Ett lite annorlunda, men perfekt tillbehör till färsbiffar och till viltkött.

Lingonchutney, Västerbottensostmajjo och rostad lök som korvtoppning

4 – 6 personer

  • 2 dl lingon
  • 1 schalottenlök
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • ¾ dl socker
  • 1 kanelstång
  • 4 kryddnejlikor
  • ½ tsk svartpeppar
  • salt

Frasigt rostad lök

  • 2 gula lökar
  • 1 ½ dl rapsolja

Västerbottensostmajjo

  • 2 dl majonnäs, se separat recept
  • 1 dl fint riven Västerbottensost
  1. Finhacka löken till lingonchutneyn. Fräs den varsamt i panna. Lägg i chutneyns övriga ingredienser och puttra ihop till en relativt fast konsistens konsistens. Den stelnar när den svalnat.
  2. Skala halvera och skiva löken som ska rostas. Skiva mycket tunt, allra bäst blir det med hjälp av en mandolin. Häll upp olja i en panna och rosta på medeltemperatur. Blir oljan för het bränns löken snabbt. Håll koll på processen och ta pannan från värmen när löken är jämnt gyllenbrun. Lägg över på hushållspapper för att rinna av.
  3. Blanda majonnäsen med den fint rivna osten.
  4. Stek eller grilla korven. Lägg korvarna i bröden och toppa med påläggen.

Den här toppningen passar också utmärkt på en hamburgare. Vill du kika på en annan lite ovanlig korvtopping med äppelsalsa och riven pepparrot kan du klicka på länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Fransk lökpaj - Missa den inte!
Köttfärshusman - höstrusksfest