Köttfärshusman – höstrusksfest

5 oktober, 2022
skogtillbord-köttfärshusman-okt22

Köttfärshusman – känn den trygga doften av pannbiff med lök, kålpudding och biff à la Lindström. Välkommen in i köket!

Nu vilar vi med glädje på igenkänningen. Vid sidan av den kulinariska upptäckarglädjen som kastar oss runt i världen bland nya smaker känns det tryggt att sätta gaffeln i en skalpotatis och en pannbiff. Läget är skakigt och vi boar.

Varje år hamnar köttfärsrätter högt på listorna när våra matfavoriter undersöks. Lätt att laga, prisvärt och en råvara som kan förändras i oändlighet. Och nu blir det husman, tre rätter som kombinerar färsen med ingredienser som passar vårt klimat. Tre pålitliga trotjänare: lök, kål och rödbeta.

Först ut är pannbiff med lök. Simpelt, men ändå inte. Det som skiljer en riktigt bra variant med andra är luftiga biffar och framförallt den välstekta löken. Löken som tillagas under lång tid på den rätta värmen. En liten matkonst i sig. Recept finns vid länken här.

Nästa enkla delikatess är kålpuddingen. Kål, färs och lök…låter inte så upphetsande, men samma sak gäller här. Kålen ska stekas länge på rätt värme och det som var ”bara kål” förvandlas till något helt annat.

Namnet kålpudding säger för övrigt mycket om rätten eftersom den innehåller betydligt mer kål än färs. Lingon förresten, glöm inte lingonsylten som är både färsens och kålens bästa vän. Recept har du här.

Och så har vi biff à la Lindström. Vackert rödbetsröda, saftiga toppade med ett stekt ägg. Säg den som sätter sig vid bordet med den doftande skönheten framför sig utan att sucka belåtet. Recept finns i inlägget här.

Om du känner för köttfärs, men vill ge dig ut i världen kan jag tipsa om mina vietnamesiska färsbiffar vid länken här. Eller en köttfärspizza med inspiration från Mellanöstern, Lahmacum. Finns i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Lingonchutney som korvtopping
Shakshuka - värmande vego