Lahmacum – köttfärspizza från Mellanöstern

13 mars, 2020
skogtillbord-lahmacum-mars20

Alltid på jakt efter recept. Och särskilt de som handlar om mat serverad i, eller på bröd. Den kombinationen! Senaste fyndet är en pizzaliknande rätt från mellanöstern – Lahmacum. Välkommen in i köket!

Jag kan verkligen fastna. Om och omigen, samma rätt på middagsbordet. Nu repriserar vi lahmacum, en riktigt tunn degbotten som breds med en blandning av köttfärs, hackade grönsaker och kryddor.

Sedan gräddas den i ugnen och serveras med en fräsch sallad, med mycket persilja och mynta. En klick yoghurt och kanske lite hummus, innan den rullas, eller viks ihop för att ätas direkt. Genialiskt, enkelt och gott.

skogtillbord-lahmacum-mars20
Lahmacun ska ha en riktigt tunn degbotten. Jag tyckte att jag kavlade på ordentligt, men jag kunde varit noggrannare. Samma princip gäller för fyllningen som ska bres på i ett tunt lager.

Degen ska kavlas mycket tunt och när jag ibland slarvar så går min lahmacum inte att rulla, men väl att vika. Det går utmärkt, men mitt tips är att vara extra noga med kaveln. Allra bäst blir degen om den får några timmar på sig att jäsa. En arbetsdag är det optimala. Gör på morgonen – ät till middag.

Fyllningen ska bres på i ett tunt lager. Den innehåller en del kött, men inga stora mängder, 300 g räcker för att fylla sex bröd. Grönsakerna ska hackas fint och jag kör dem faktiskt i min matberedare. De ska vara just finhackade, inte mosiga så det gäller att vara med och inte köra för länge. Jag blandar sedan lite mjöl i den färdiga köttfärssmeten för att binda vätska från grönsakerna.

Till serverar jag en sallad också den från mellanöstern. Inga konstigheter, gurka och tomat i tärningar. Skivad rödlök, riven vitlök, lite olivolja, salt och citron. Sen ska det i en hel hög med finhackad persilja och mynta. Till verket!

Lahmacum – köttfärspizza från mellanöstern

6 st

Deg

  • 15 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 ½ msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk socker
  • 8 – 9 dl vetemjöl

Färsfyllning

  • 300 g nöt- eller lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 röda spetspaprikor
  • 2 tomater
  • 1 knippa persilja
  • 1 ½ msk tomatpuré
  • 1 ½ msk ajvar relish eller paprikapuré
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk sju kryddor, kryddblandning från mellanöstern (kan uteslutas)
  • ¾ msk vetemjöl

Gör såhär

  1. Degen kan med fördel göras sju, åtta timmar innan den ska gräddas. Lägg jäst, vatten och olja i en matberedare. Kör tills jästen löst sig. Häll i salt, socker och lite av mjölet, kör beredaren några varv innan du häller i nästan allt mjöl och låter beredaren jobba ihop degen några minuter. Mjölet som blev över sparar du till utbakningen. Låt sedan degen jäsa under någon form av lock så att ytan inte torkar.
  2. Skala, ansa och skär grönsakerna i bitar. Lägg i en matberedare tillsammans med persiljan och kör till fint hack. Processen går fort, det gröna ska hackas fint, inte mosas helt. Låt droppa av i ett durkslag innan du blandar med färs, tomatpuré, ajvar och kryddor. Pudra över mjölet och blanda ihop.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 6 bitar. Kavla ut till lövtunna ovaler. Bred fyllningen tunt över degplattorna, ända ut i kanterna. Grädda i 10 minuter, några åt gången. Servera direkt med enkel sallad och tjock yoghurt. Hummus är också jättegott till.

Vill du servera hummus till så har du ett recept vid länken här. Den satsen är stor men kan halveras. Och vill du hellre göra en italiensk pizza så har du ett kanonrecept här. Allt gott! Hälsar Kat: )

Veckans råvara - sötpotatis
Veckans råvara - lök