Höstsallad – boost för kropp och själ
Höstsallad – nu snackar vi mer än ”salladssallad”. Här har du hösten på en tallrik för alla sinnen att uppleva. En skönhet att skåda, doftande, välsmakande med knapriga, mjuka och krämiga inslag. Ribban ligger högt. Välkommen in i köket!
En sallad kan verkligen vara många saker. Bara ett par enkla sallatsblad och en gurkbit blir en sallad av en skvätt dressing. En hög med rårivna morötter? Visst den kan etiketteras sallad. De lite oljiga, ättiksstickiga kålstrimlorna som kommer med en hämtpizza. Sallad? Jajamen.
Men nu ville jag mer och då finns det knep att ta till. Enkla grepp som gör en sallad till en hel rätt. I dagens recept hade jag en idé om höst som fick styra detaljerna, men grundknepen går att använda till alla sallader, för vardag eller fest. Förslagen nedan är en liten idéskiss på olika delar som gör en sallad till något mer och inte behöver alla delarna vara med, men tänk variation så är du på rätt spår. Ni kan säkert fylla på med egna kreativa idéer.
Höstsallad en idéskiss
- Något tillagat: ugnsrostat eller stekt är mitt hetaste tips. Smakerna koncentreras och den brynta ytan gör mycket för smaken. Välj fritt, mycket passar att rostas exempelvis paprika, morötter, blom- och brysselkål, pumpa, aubergine och massor av andra grönsaker.
- Något sött: Säsongens frukt, apelsinklyftor, bär, ett skivat äpple, eller kiwi… bara att köra på. Torkat är ett alternativ, dadlar är gott liksom russin. Eller prova en dressing med sötma: honung, thahini, citron och spiskummin. Gott!
- Något matigt: bönor, linser eller kikärtor gör salladen till en rätt i sig. Ägg funkar bra för en matig känsla precis som ost.
- Något fylligt: Couscous, quinoa, bovete, rött ris eller andra grynvarianter. Koka i god buljong för extra fyllig smak.
- Något knaprigt: Nötter och frön, gärna snabbrostade i panna med någon krydda för extra smak. Bröd funkar också fint som trevligt knaster, rosta smulor eller krutonger i olja. En annan variant är att kryddrosta kokta kikärtor i ugn.
- Något krämigt: En riktigt god dressing! Eller en mjuk ost, vit salladsost eller burrata som är en gräddkrämig mozarella.
- Något syrligt: Bär av olika slag blir kanon, eller kanske något picklat. Pickla ugnsrostade tomater, eller lök eller gör en gammaldags pressgurka i stora bitar.
- Något salt: Ost förstås, eller testa att knapersteka bacon och krossa till ett strössel. Salt- eller sojarostade nötter är en annan variant.
- Något fräscht krispigt: Örter, finstrimlad kål, friska sallatsblad av olika sorter, gurka, groddar, småskott…och så vidare.
Här kommer en av mina höstsallader.
Höstsallad med vinbärsdressing
4 personer
- 400 g röd- eller gulbetor
- 1 litet blomkålshuvud
- 2 äpplen
- 2 msk rapsolja
- ½ citron, saften
- ¾ msk honung
- salt
- 300 g kål, blanda gärna sorter som röd-, grön- och svartkål
- 1 dl hasselnötter
- 100 g björnbär
- 100 g grönmögelost
Vinbärsdressing
- 1 dl rapsolja
- 3 msk äppelcidervinäger
- 2 msk koncentrerad svartvinbärssaft
- ½ tsk salt
- svartpeppar
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala betorna och skär dem tunna klyftor. Dela blomkålen i buketter. Kärna ur och klyfta äpplena.
- Blanda ihop olja, citronsaft och honung. Vänd betorna i hälften av blandningen och lägg på plåt i ugnen.
- Ringla resten av honungsoljan över äpple och blomkål. Blanda och lägg in på plåten efter 10 minuter. Rosta alltihop till fin färg ytterligare cirka 15 minuter.
- Strimla kålen mycket fint. Rosta hasselnötterna i torr panna och hacka dem grovt.
- Blanda ingredienserna till dressingen.
- Lägg upp betor, blomkål och äpple på ett fat. Fortsätt med strimlad kål, nötter och björnbär. Bryt över osten och ringla på dressingen.
Ja, ni fattar säkert. Det handlar om att blanda och ge helt enkelt. Vill du kika på ett par andra höst- och vintriga salladsvarianter så kan du titta en färg- och smakrik nordisk vintersallad vid länken här eller en härlig sallad tänkt till ett julbord vid den här. Allt gott!
Hälsar Kat : )
0 kommentarer