Citron- och honungsrostade morötter – Ett perfekt tillbehör!

3 november, 2020
skogtillbord-skogtillbord- citron- och honungsrostade morötter-okt20-honungsrostade-okt20

Citron- och honungsrostade morötter – En rotfrukts väg från vardaglig, aningen småtrist till extraordinär. Det perfekta tillbehöret. Välkommen in i köket!

Om jag säger morötter till middag, vad säger du då? Ärligt talat, inte många jublar. De har fått bära oket av tristess. Stämpeln av tråknyttigt. Råriven bara-för-att-man-borde-mat.

Så onödigt eftersom det inte krävs en gourmetkock för att lyckas. Inte heller några specifika ingredienser. Några få enkla grejer som finns i de flestas kök och en stund i ugnen. Det är det hela.

Hemligheten är ugnen. Kokta nja, men efter en stunds ugnsrost väcks en hel rad toner som annars hamnat i kokvattnet, eller inte alls utvecklats. Smaken koncentreras i ugnen, den blir mustig och när ytan får färg piggnar hundratals aromer till. En förvandling från morot…till MOROT!

Idag får rötterna sällskap av honung, citron och rosmarin, men här finns en stor variationspotential. Morot passar fint med spiskummin, koriander och ingefära. Eller prova den vintervärmande, indiska kryddblandningen garam masala.

Sältan i sardeller eller kapris är ett perfekt sällskap och gärna tillsammans med brynt smör.

Den som vill ha gamla godingar på tallriken kan rosta morötterna och sedan hastigt vända dem i hackad dill eller persilja. Största smakförstärkaren är ugnsrosten och i övrigt behövs egentligen inte så mycket. Och låt dig inte störas av av att det är sommarmorötter på bilden. Morötter finns året runt och ugnsrost funkar minst lika bra på de som förvarats en tid.

Citron- och honungsrostade morötter

  • 800 g morötter
  • ½ citron, saften
  • 1 msk honung
  • 2 msk raps-eller olivolja
  • rosmarin, blad från en färsk kvist eller motsvarande torr
  • salt

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela eventuellt stora rötter på längden. Lägg på plåt eller i en form.
  2. Blanda ihop citron, honung och olja. Ringla över morötterna och vänd runt. Salta.
  3. Rosta i ugnen tills de är mjuka och fått fin färg.
  4. Servera till kött, fisk, kyckling eller vego. Passar det mesta.

Vid länkarna nedan serveras ett litet morotspotpurri. Olika varianter för att återupprätta en orättvist tråkförklarad rotfrukt.

Dillstuvade morötter

Rostade morötter med dillsmör och baconströssel

Morötter på het yoghurtbädd

Allt gott! Hälsar Kat : )

Höstsallad - boost för kropp och själ
Rysligt gott filmgodis till Halloween