Kladdig rabarber-tosca-kaka

28 maj, 2017
Kategori:
kladdigrabarbertosca-maj17

Jag har gjort det igen! Misslyckats med en kaka som blev alldeles fantastiskt god. Och snygg, men obs!, den är inget för finfesten. Glöm tjusiga, jämna bitar och plocka fram rejäla skedar att sleva med. Lite smetig i mitten med härligt knäckig topp. En kladdig rabarber-tosca-kaka! Välkommen in i köket!

Jag hade en plan, men vad betyder det när det kommer till kombinationen mig själv, bak och socker. Det blir som det blir. Ursprungstanken var i alla fall såhär. Toscakaka är gott men lite väl sött och rabarber en syrlig favorit. De två ihop…det kan bli perfekt!

Såklart är inte kakreceptet mitt utan onkel Lasses. Hyllad konditor på Hotell Anglais i huvudstaden för länge, länge sedan. Mitt touch kommer med rabarbern och så är originalets mandelspån bytt mot blandade frön och grovhackade nötter. Själva toscatäcket blev för övrigt just så bra som jag önskat.

Jag hade tänkt finkaka till alla kvinnor på mors dag, mammor eller inte. Men ja, när jag skulle skära en perfekt bit så gav den efter och visade sitt kladdiga inre. Jag deppade en stund tills barnen högg in och jublade. ”Mamma, den är godaste, goda! Mycket bättre än en bara vanlig kaka! ”Och ja, de har rätt. Helt underbar faktiskt!

kladdigrabarbertosca-maj17
Tanken var en försomrig kaka till alla kvinnor på mors dag, mammor eller inte. Och kaka blev det lite En kladdig rabarber-tosca-kaka som gofika snarare än finfika.
kladdigrabarbertosca-maj17
Någonstans felade min plan. Kakan blev rejält mycket kladdigare än jag tänkt. Supergod , men lite svårhanterlig. Kanske har det med vätskan i rabarberna att göra? Kan du hjälpa mig felsöka så skriv gärna en kommentar.

Men, och det här är viktigt, var beredd på att det är en kladdkaka med betoning på kladd. Det går säkert att rätta till mina bakmisstag, men jag är inte rätt kvinna för uppdraget. Socker och bak är mig ett mysterium.

Trots allt så hamnar kakan här på bloggen. Så goda grejer kan inte mörkas utan måste ut i ljuset. Fel kan vara helt rätt på ett sätt. Och såhär går det till:

Kladdig rabarber-tosca-kaka

Rabarberfyllning

 • 450 g rabarber
 • 2 msk socker
 • 1 tsk grovkrossade kardemummafrön

Kaksmet

 • 100 gram smör
 • 1 ½ dl socker
 • 2 ägg
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • ½ dl grädde eller mjölk

Toscatäcke

 • 100 gram smör
 • 2 dl socker
 • 1 dl grädde
 • 2 msk vetemjöl
 • 200 g blandade frön och nötter t.ex. mandel, hasselnötter, pumpafrö, solrosfrö, vallmofrö

Gör såhär

 1. Skär rabarbern i bitar och stek hastigt i smör tillsammans med socker och kardemumma. De ska bara bli lite mjuka. Ställ åt sidan.
 2. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till kaksmeten och ställ att svalna. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda i mjöl, bakpulver och det avsvalnade smöret tillsammans med grädde.
 3. Smöra, och bröa en form. Jag använde en med avtagbar kant och fäste ett bakplåtspapper i botten. Häll i kaksmeten och fördela rabarbern  i formen. Sätt in i ugnen och grädda i 25 min.
 4. Lägg smör, socker och grädde i en kastrull. Smält och låt småputtra på låg värme några minuter. Vispa i mjölet och koka ytterligare några minuter.
 5. Grovhacka nötterna och rör i nötter och frön. Ta ut kakan och häll smeten över. Höj ugnstempen till 225 grader och sätt in kakan 10 minuter eller lite mer tills täcket ser vackert gyllenbrunt ut.
 6. Ta ut och ät ljummen med glass.

Kan du se vad som gått fel och hur man skulle kunna rätta till det för att kakan ska bli mer som en ”vanlig” kaka?  Lämna i så fall gärna en kommentar och led mig i min bakfrustration.

Den här varianten blev verkligen så god, men lite svårserverad om man inte sitter i soffhörnet eller på stugtrappan med de allra närmaste. Ingen finkalaskaka precis. Hälsar Kat : )

Sprudlande spritsig rabarber- och jordgubbssoda
Kryddor med smak av citron