Kullavikskaka – chokladsockerkaka med bonus

3 november, 2019
Kategori:
skogtillbord-kullavikskaka-nov19

Kullavikskaka, en perfekt chokladsockerkaka. Saftig och väldigt chokladig. Sockerkaka med en halv fot i kladdkakskonceptet kan man säga. Och nog för att det var länge sedan, men den har faktiskt en historia som vinnare i SM för sockerkaka. Välkommen in i köket!

I en fläckig plastmapp ett recept bakat hundratals gånger. Av mig, av barnen, av vänner och grannar som bara måste ha den ”där kakan” till fika, fest eller annat. En sida riven ur en gammal numera nedlagd mattidning. Vet inte från när och vet inte vem receptmakaren är, men rubriken är ”SM i sockerkaka”. Och det här är vinnaren!

Ingredienslistan ser inte ett dugg märkvärdig ut. Ingen fin mörk choklad bara kakao. Inget speciellt sorts socker eller avancerad mjölvariant. Det som skiljer den från andra är ett tillägg av crème fraiche. En liten skillnad med stor effekt.

skogtillbord-kullavikskaka-nov19
Chokladsockerkaka som kammade hem segern i sockerkaks-SM. Länge sedan, men lika god.

Kakan är underbar som den är i original. En vinnande, ovanligt bra sockerkaka, men vi kunde inte hålla fingrarna i styr. Kanske var det fuktkyligt novemberdis som ropade efter mer. Mer choklad! Och ja så fick det bli.

Plötsligt var kakan mer tårta och eftersom den extra insatsen var så liten så bjuder vi på den bonusen. Chokladkaka med chokladtäcke. Till verket!

Kullavikskaka – chokladsockerkaka

 • 150 g smör
 • 2 ägg
 • 3 dl socker
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 dl kakao
 • 1 ½ tsk bakpulver
 • 1 dl crème fraiche

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Skippa varmluften. Smält smöret och ställ att svalna. Smörj och bröa en kakform.
 2. Vispa ägg och socker. Det ska bli vitt och fluffigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner de torra ingredienserna i äggfluffet och vänd runt till en jämn smet.
 3. Vänd i det avsvalnade smöret och crème fraiche. Fyll formen och grädda 50 – 60 minuter. Prova med sticka som inte ska vara kladdig. Eller kanske lite, lite.

Chokladtopp

 • 100 g mörk choklad
 • 1 dl grädde
 • något knaprigt att strö på, rostade hackade nötter eller kokos

Gör såhär

 1. Hacka chokladen och lägg i en skål. Hetta upp grädden och häll den över krosset. Rör till en jämn smet.
 2. Häll choklad över den knappt avsvalnade kakan. Vill du strössla med något ska det göras innan chokladen stelnar.

Vi åt kakan med grädde och vi kan stämpla in tårtkänsla på den. Men som sagt kullavikskakan är verkligen mycket bra som den är utan extra chokladbonus.

Vill du kika på en annan kaka med choklad på choklad så finns det en kärleksmums-kladdkaka vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Hela mjölksyrade morötter - Nördigt och gott!
Rostbiff - klassisk stek till allhelgona