Lakritsladdad kladdkaka

10 april, 2018
Kategori:
skogtillbord-kladdkaka-lakrits-april18

Två bra grejer kan bli ett snäpp ännu bättre i kombination. Ta kladdkaka och laktrits. Vilken höjdarkombo. Jag säger bara välkommen in i köket!

Kladdkaka är ett av de mest sökta recepten på nätet. Men undra på det, enkelt och galet gott. Jag hymlar inte med att mitt söta bakliv är ojämnt. Ibland succé, ofta kaos. Socker är svårt. Det har andra planer än jag. Känns som vi jobbar åt olika håll.

Att försöka hitta på själv är vanskligt, men oroa er inte det här ett kanonbra recept skapat av konditorn Mia Öhrn, som för övrigt skrivit en hel bakbok i ämnet, ”Bästa kladdkakorna”. Denna lakritskladdkaka är från boken och jag lovar, hon är kladdkakans mästare. Äras den som äras bör!

skogtillbord-kladdkaka-lakrits-april18
Lakritskola – Svart som natten och definitivt en av mina laster. Kombinationen kladdkaka kan kännas som ett steg över gränsen, men jag säger bara. Prova! Kanske den bästa vi ätit är barnens betyg.
skogtillbord-kladdkaka-lakrits-april18
Hur många recept behövs det? Jag har en kladdkakeplan och det bygger på att bli expert på ett recept. Jag tänker att man borde kunna byta lakritskolan mot något annat. Kanske testa andra godisbitar, nötter eller bara köra den plain som den är och satsa på tillbehören.

Jag har kikat runt lite och samlat några allmänna kloka råd om kladdkaka och hur man får till den bästa. Några blandade proffstips på vägen alltså, och de kommer här:

Kladdkaka – några tips på vägen

 • Lär känna din ugn. De skiljer sig åt och därför kan du inte lita blint på angivet gradantal och exakta tider. Grädda kakan och notera resultatet så att du kan upprepa eller ändra. Jag kör på 175 grader i 17 minuter, men det kan som sagt variera.
 • Högre ugnstemperatur och kortare tid ger en hård yta och ett kladdigt inre. Lägre temp och längre tid ger ett jämnare resultat. Testa dig fram till din favorit.
 • Ingredienserna till en kladdkaka ska röras ihop inte vispas fluffiga.
 • Jobba efter principen hellre extra kladdig än torr.
 • Kladdkaka är egentligen inget att tillaga i sista minuten. Ge den tid i kylen. Gärna över natten.
 • Om du som jag är en något osäker bagare så kan det finnas en poäng i att köra på ett recept som sedan varieras. Torra ingredienser för smak går ofta att tillföra eller byta utan att kakan ändrar egenskaper. Prova exempelvis någon annan godisbit, nötter eller rivet skal av apelsin.
 • Variera din parad-kladdkaka genom att byta ut tillbehören. Olika sorters glass, sås på bär, karamelliserade nötter eller annat gott. Det som serveras till kan höja kakstatusen från vardagligt enkel till grandios festdessert. Addera för smak och estetik.

Och här har ni kakreceptet som härhemma fick kommentaren, ”Kan vara den bästa kladdkaka vi ätit! ”. Receptet är inte ordagrant återgivet men stämmer i detaljerna.

Lakritsladdad kladdkaka

 • 200 g mörk choklad
 • 200 g smör
 • 4 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 2 ½ dl (150 g) vetemjöl
 • 1 krm salt
 • 6-8 st Kick lakritskola, eller liknande 120 -150 g

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar kant. Den ska ha en diameter på 22 cm.
 2. Bryt chokladen i bitar. Smält smöret och rör varsamt i chokladen. Ställ att svalna något.
 3. Vispa äggen lätt tillsammans med sockret. Blanda i chokladsmeten.
 4. Blanda i mjöl och salt. Hacka kolorna och rör i dem.
 5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Låt kakan svalna helt, gärna i kyl över natten.

 

Jag serverade kakan med vaniljglass och grädde. Glassen ska inte vara stenfrusen.

Hurra för lakritsen, för kladdkakan och för Mia Öhrn! Hälsar Kat : )

Kålodling en het, oskuldsfull passion
Vårgrilla kött och fisk med smakrik rub