Lax bortom alla gränser

21 januari, 2016
Kategori:

Hon står bakom mig vid datorn, kikar på texten och skrattar lite. ”Härligt mamma, det är skitsnyggt! Och kanonbra att du håller dig till temat. Från skog till bord… hm, du kan ju säga att jag precis varit ute och plockat mangon. Jag lovar att inte avslöja dig.”

Såklart har hon rätt. Vi har hamnat en bra bit från skog och svensk natur i valet av tillbehör. Och såklart ser alla som sett en vild lax eller en öring att fotot är på en odlad lax. Den orangeröda tonen får inte vild lax i våra vatten. Ja, jag vet, men receptet gjordes i alla fall ursprungligen till en alldeles vild lax. Problemet är att vi åt upp den. Ingen hann fota.

Och tillbehören? Jag skyller på vintern. De närplockade råvarornas istid. Därför denna tillfälligt smakmässiga avstickare i världen. Följ med ut på tur. Det är klart värt en utflykt!

laxgalleri
Många ingredienser och många moment, men inte alls svårlagat. Följ med på en tur ut bland pigga,heta och syrliga smaker.

 

Lax med asiatisk sallad (4pers)

  • 600-800 g filé av lax eller öring
  • salt
  • 1 liten gurka
  • 2 avokado
  • 1 liten mango
  • 1 dl cashewnötter
  • ett par kvistar dill
  • ½ liten vitlöksklyfta
  • gröna blad, spenat, sallad
  • 1 bit färsk ingefära
  • färsk chili
  • 1 ½ msk soja, gärna ljus
  • saften av en limefrukt
  • sesamolja, några droppar

Gör såhär

  1. Oavsett om du använder vild eller odlad lax, eller öring får du känna efter med fingret i mitten av filén så att alla benen är borta. Sitter det några kvar tar du en tång och drar ut dem ett och ett. Skär i portionsstora bitar och salta laxen lätt runtom.
  2. Halvera gurkan på längden. Ta bort kärnorna med hjälp av en sked. Strimla gurkan fint på längden och skär sedan rakt över till små tärningar.
  3. Halvera avokadon, ta ur kärnan, skeda ur halvan som en hel bit och tärna.
  4. Skär bort den platta mangokärnan. Skär ett rutnät i mangoköttet direkt i skalet. Vik upp skalet så att mangohalvan ser ut som en igelkott. Lägg ett knivblad nära skalet och skär ”hyvla” bort mangotärningarna.
  5. Hetta upp en panna och rosta nötterna så att de börjar ta färg. Salta dem lätt. Finhacka dill och vitlök.
  6. Dags för dressing. Skala en valnötsstor bit ingefära och finhacka den. Finhacka chili, men var försiktig hettan i färsk chili kan variera mycket. Smaka en liten bit och avgör hur mycket du vill använda.
  7. Häll upp soja i en liten skål. Blanda i lime och en aning sesamolja. Den har en kraftfull smak och tar lätt över. Lägg i chili och ingefära.
  8. Hetta upp neutral olja i en panna. Stek laxen till fin färg.
  9. Lägg upp lax en tillsammans med, gurka, avokado, mango, dill, vitlök och det gröna. Strö över nötterna och skeda över dressingen.

 

Många ingredienser och många moment men inte alls svårlagat. Lätt men mycket smakrik laxmiddag att satsa på till helgen kanske?!

 

Så smakar vilt - egentligen
Chilifärs, en allt-i ett-gryta