Helgfest med lyxiga hamburgare
- Kött
- vilt och tamt
Hamburgare – Recept och tips för att du ska kunna uppgradera din hamburgare till deluxeklassen. Goda grejer i gott bröd – ett vinnarkoncept!
Jag säger det direkt, är det snabbmat som fört dig hit, vänd om. Snabb är inte hemmaburgarens förtjänst. Jag går all in och startar med brödbaket timmar innan det är dags att sätta tänderna i burgaren. Kika gärna på receptet i länken nedan. Väl värt tiden, jag lovar.
Har du en kvarn att mala köttet på, grattis, annars kan du säkert be om hjälp i en manuell köttdisk. Högrev blir fantastiskt gott och jag räknar med 150 – 200 g per vuxen. Färsen ska inte arbetas för mycket utan snarare fösas ihop till bollar som sedan steks som smashburgers.
En smashburger får du genom att lägga färsbollarna i en riktigt het panna och sedan trycka till rejält för att få till form och fin stekyta. Jag använder botten på en rengjord kastrull. Lite eller inget fett i pannan. Det beror på färsens fetthalt som gärna får vara högre än annan färs.
Jag är själv inte så förtjust i tjocka burgare utan tar hellre två tunnare i ett och samma bröd. Och de ska vara genomstekta, definitivt inte torra, men absolut klara.
Och så är det tillbehören. Lök absolut, helst i flera former varav en definitivt ska vara karamelliserad. Picklad är också fantastiskt gott i burgare och vill du göra det enkelt med bara ett par ringar rå lök passar en mild silverlök bra.
Majonnäs måste vi ha och jag säger: Gör den själv! Enklare matlagning finns inte och jag har ett kanonrecept vid länk nedan.
Osten då? Jag röstar på cheddar, men inte den orangea märkliga varianten som säljs som burgarost. Jag kör på vanlig Kvibille lagrad cheddar i skivor. Smälter fint och smakar underbart.
Ett par krispiga salladsblad är gott och eventuellt en skiva tomat, men det går fint utan. Senap och ketchup däremot ska det absolut vara. Gärna en senap med lite tryck.
Hamburgare i lyxklass
4 personer
- 4 burgarbröd
- 4 burgare på 150 g, (eller 8 st på 100 g)
- 4 – 8 skivor cheddarost
- ketchup
- senap
- 4 sallatsblad
- karamelliserad lök
- 8 tomatskivor
- picklad rödlök
- 1 dl majonnäs
Gör såhär
- Dela bröden och rosta snittytorna till fin färg i en stekpanna. Stek burgarna och tryck till dem ordentligt för en riktigt fin stekyta. Salta och peppra. Lägg ostskivor på hälften av burgarna och täck eventuellt med lock över pannan så att osten smälter.
- Fördela ketchup och senap på brödens underdelar, lägg på sallatsblad och burgarna som täcks av en rejäl hög karamelliserad lök. Tomat och picklad lök på det och till sist brödlocket med en generös klick majonnäs.
Till sist lite mer om burgarlök plus länkar till recept på tillbehören.
Tre sorters burgarlök
Picklad rödlök
- 2 rödlökar
- 1 dl ättika
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda ingredienserna till lagen och lägg i löken. Låt stå minst 30 minuter.
Karamelliserad lök
- 3 gula lökar
- rapsolja
Skala och skiva löken tunt. Häll lite olja i en stekpanna och lägg i löken. Stek på låg till medelhög värme i 25 minuter. Rör inte runt i pannan utan vänd varsamt var femte minut. Löken ska vara vackert gyllenbrun och söt i smaken.
Skivad rå lök
- 2 silverlökar
Skiva tunt eller lite tjockare. Silverlök är en mild sort, men vill du tämja den ytterligare kan den läggas i kallt vatten några minuter.
Hamburgerbröd – de allra bästa
Egen majonnäs – enkel och blixtsnabb
Jösses, det här blev som en hel liten matlagningskurs. Långt ifrån snabbmat, men bra blir det. Njut nu av den långsamma snabbmaten som kan vara så mycket bättre än sitt rykte om den får lite extra omsorg. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer