Morotssoppa – värmande inför Halloween

23 oktober, 2016
morotssoppa

Vi räknar ned inför Halloween. Jag vet, och det borde väl vara pumpa på bordet, men jag känner för morot. Den som vill kör på samma recept men switchar huvudråvara och se där, morotssoppa blir pumpasoppa. Varma kryddor och sprakande färger är exakt rätt när omgivningen bjuder på tre plusgrader och piskande regn. Välkommen in i köket!

Morot och spiskummin är en kanonkombo, precis som morot och apelsin. Ingefära ja absolut, liksom chili. Dessutom passar de ihop sinsemellan så jag väljer inte utan tar alla. Färgerna är magnifika och smaken är friskt mustig. Ni får försöka föreställa er fast det är en sorts motsägelse.

Istället för att koka morötterna rostar jag dem i ugn. Smaken koncentreras, sockret i morötterna karamelliseras och de lätt brända kanterna ger ytterligare en dimension. Det här är definitivt ingen menlös, försiktig soppa utan en riktig smakexplosion.

morotssoppa
Iskallt regnande, men höstens färger värmer. Jag byter pumpasoppan mot en gjord på morot. Vill du köra på pumpa så fungerar samma recept alldeles utmärkt. Bara att byta huvudråvara.

Självklart kan den serveras helt vegetarisk, men jag valde en kycklingfond som lätt kan bytas om man vill det. En extra kick fick soppan av en klick créme fraiche, en näve saltrostade pumpafrön och rasp av ingefära och apelsinskal.

En halloweenhöjdare, med eller utan pumpa. Och såhär går det till:

Morotssoppa med halloweenfeeling (4 pers)

  • 700 g morötter (4-5 stora)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ tsk hela spiskummin, eller hälften så mycket mald
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond, eller motsvarande
  • ½ apelsin, saft och cest
  • 1 cm färsk ingefära
  • ¼ färsk chili, typ spansk peppar. Chiliflakes eller liknande går lika bra.
  • 4 msk pumpafrö
  • ¾ dl crème fraiche.

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och skär i bitar. Skala och klyfta den gula löken. Lägg i en ugnsform tillsammans med de hela, oskalade vitlöksklyftorna. Strö över spiskummin, ringla över lite olja salta och ställ in i ugnen. Låt stå tills morötterna fått fin färg 20-25 minuter.
  2. Ta formen ur ugnen och häll över i en kastrull. Fiska upp vitlöksklyftorna och kläm ut det bakade, mjuka innehållet i kastrullen. Häll på fond och 4 dl vatten. Mixa med stavmixer och späd till en konsistens som passar dig. Jag vill ha min rätt tjock, men du väljer.
  3. Pressa i saften från en halv apelsin. Koka upp och smaka av med salt. Riv i ingefära och finhackad chili. Var alltid försiktig med chili eftersom styrkan kan variera mycket. Ta lite i taget och smaka av.
  4. Häll pumpafrö tillsammans med lite salt i en torr panna. Rosta fröna lätt.
  5. Dags att servera. Häll upp soppan i skålar. Rippla lite crème fraiche i soppan, lägg i en sked pumpafrö. Riv till sist lite apesinskal över.

Om du liksom jag gillar morötter så finns det ett recept på en supergod, enkel morotsröra här. Funkar fantastiskt bra som enkelt pålägg på rostat bröd.

Kanske har du andra morotsidéer att dela? Eller en matfråga att ställa. I så fall är du hjärtligt välkommen att skriva en kommentar. Hälsar Kat : )

Kronans kaka - en potatishyllning
Banh mi - mackan vi vill minnas