Påsksnitt – smågodis på buffén

13 mars, 2016
Kategori:
påskmackor

Vad hände?! Det är min återkommande påskkänsla. Som att vakna upp. Gnugga sig i ögonen och upptäcka att det faktiskt blev vår. I år också. Och det ska banne mig firas! Nu blir det påsk på bloggen hela veckan. I startgropen står ett gäng smågodis. Och här handlar det om buffésnask. Litet, rökt, saltat och torkat på minimacka. Följ med får ni se.

Jag är en rätt rejäl typ. Gillar att ta i. Är definitivt inte rädd att bli skitig om fingrarna. Jag rensar fisk och styckar kött. Inga problem. Men påsken triggar andra sidor hos mig. Påsk är finlir. Tiden för de små örterna. Jag sprinklar kryddkrasse och sköra dillvippor vart jag än går. Älskar det där gröngröna och småttiga som pekar mot ljus och värme. Påsken är liksom skir och lovande.

Allt det gamla, förra årets skördar, börjar ta slut, nu ska det sista ut och de där yttepyttiga gröna små sakerna släppas fram. Och för alla som är intresserade av att skörda i naturen kan jag meddela att det börjar bli dags.

Jag får små pling i mailen från projektgruppen ”Dags att plocka”. De har koll och levererar plocktips till den som är intresserad av att ge sig ut i skog och mark för att hämta hem. Eftersom de är stationerade i skåne ligger de före de flesta av oss andra. Men vad gör det? Då kan man ju vara beredd, och dessutom är det underbart att veta att det faktiskt är dags för plockturer inte alltför lång bort.

Det har redan annonserats för maskrosblad och tusensköna. Och jag lovar återkomma så fort jag ser minsta antydan i markerna. Men än så länge är det fönsterbrädan som gäller som odlingsbädd. Där väntar nu stora mängder småttigt påskgrönt på skörd.

Vi startar upp påsken med lite av det bästa naturen bjuder. Lax, och idag kör vi på varmrökt. Dessutom blir det torkat älgkött och lite löjrom. Jag gör små mackor som kan serveras på en buffé eller kanske till något att dricka före maten. Vi kallar dem påsksnitt 1 och påsksnitt 2.

Påsk småmack,-galleri
Smågodis till påskbordet. Rökt fisk, löjrom och torkat älgkött. Den skogs- och naturskördade delen av påskbuffén.

Och såhär gör man:

Påsksnitt 1 (10 st små)

  • 10 tunna skivor baugette, gärna på surdeg
  • 75 g philadelfiaost
  • 1 dl finskuren gräslök
  • 125 g varmrökt lax
  • 30 g löjrom
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk riktigt finhackad röd lök
  • några rasp citroncest
  • lite plockad dill

Gör såhär

  1. Lägg brödskivorna på en plåt och sätt in i ugnen på 200 grader. De ska få en aning färg och bli knapriga. Rostas helt enkelt. Låt de svalna innan du brer dem med ett ganska generöst täcke philadelfiaost.
  2. Häll upp den finskurna gräslöken på ett fat och doppa mackans ostsida så att den blir klädsamt grönprickig. Fördela laxen vackert över de små snittarna.
  3. Rör om creme fraichen så att den blir slät. En klick på varje macka. Forma små, små löjromsägg och lägg på creme fraichen. Hackad rödlök på och till sist lite raspad citroncest och några dillvippor.

 

Påsksnitt 2 (10 st små)

  • 10 små skivor mörkt bröd, gärna av danskt rågbröd
  • 75 g philadelphiaost
  • ½ -1 dl färskriven pepparrot
  • 10 supertunna skivor torkat kött, gärna älg annars typ bresaola
  • 5 st tunt hyvlade rädisor, jag använde potatisskalaren
  • ½ dl majonnäs, gärna egengjord, se recept här
  • kryddkrasse

Gör såhär

  1. Bred osten över brödskivorna innan du doppar dem i riven pepparrot. Var lite försiktigt och smaka först. Pepparrot kan ibland vara riktigt starkt.
  2. Snurra till köttskivorna lite snyggt och lägg dem på brödet. En liten hög med tunnhyvlade rädisor på, en klick majonnäs och till sist kryddkrasse.

Sådär ja, kaboom, det var startskottet. Påskveckan är igång och redan i morgon kör vi vidare. Då blir det sötsaker. Välkommen att titta in!

Gravat en köttdelikatess till påsken
Salsiccia i tunnbröd - en korvmeny megaplus