Potatissallad för buffé och grill
Mitt i årets festtätaste tid. Inte en vecka utan att något ska avslutas eller firas. Vi avverkar den ena buffén efter den andra med eller utan grilltema. Återkommande favorit är potatissallad och årets är vackert grön och galet god. Välkommen in i köket!
Krämig eller inte? Egentligen gillar jag den klassiska potatissalladen med vinägrett, lök och kapris, men ibland är det rätt schyst med en majjovariant. Särskilt ihop med små, hela färskpotatisar.
Det här är ett perfekt tillbehör till buffén eller till grillkvällen. En riktig skönhet med smak av örter och ett litet uns vitlök. Dessutom enkel att göra. Med en stavmixer gör du såsen på ett ögonblick.
Den passar till grillat och på buffén placerar vi den bland annat ihop med rökt fisk, hårdkokta ägg och svenska charkuterier. Alltför länge har vi sneglat söderut för att hitta bra chark, gott absolut, men den här sommaren ska jag lära mig om det inhemska.
Vi har en lång och gedigen charktradition som försvunnit i lufttorkat från södra Europa. Nu ger jag mig ut på en upptäcktsfärd runt hörnet. Men först blir det potatissallad.
Såsen räcker till 1 ½ kg potatis och på en buffé med flera rätter brukar man räkna med att det går åt cirka 125 gram potatissallad per person.
Ibland mer eller mindre beroende på hur många rätter som serveras och vilka som ska äta. Låt oss i alla fall säga att den här omgången räcker till ungefär 12 personer på en större buffé.
Vill du servera salladen till en vanlig måltid så funkar den för en måltid för 6-7 personer. Och såhär går det till:
Potatissallad
- 1 ½ kg färskpotatis
Grön majjo
- några kvistar persilja
- 1 liten knippa gräslök
- 2 kvistar dragon
- 1 ägg
- 1 msk dijonsenap
- 2 dl rapsolja
- ½ tsk salt
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 tsk vinäger
Dessutom
- sallatsblad
- finskuren gräslök
- gräslöksblommor
Gör såhär
- Skrapa eller skrubba och koka potatisen. Låt svalna, men kyl inte.
- Skär persilja, gräslök och dragon i bitar. Det behöver inte finhackas.
- Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Klicka i senapen och häll på oljan. Salta och sätt stavmixern i behållarens botten. Kör igång och dra staven uppåt.
- Lägg det gröna och vitlöken i den krämiga majonnäsen. Droppa i vinägern och kör igenom såsen en gång till med stavmixern.
- Blanda såsen med potatisen och lägg upp i en skål med vackra sallatsblad, finhackad gräslök och gärna lite finplockade gräslöksblommor.
Vill du hellre göra en potatissallad med vinägrett som på bilden nedan så kan du kika på inlägget vid länken här.
Nu kör vi buffétema på bloggen närmaste veckan så häng gärna på för tips och inspiration. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer