Potatissallad till midsommargrill
Potatissallad, ett självklart tema till midsommargrillen. Enkel och påbörjad redan till lunch eftersom ni kokade extra mycket färskpotatis. Visst gjorde ni?! Nu fortsätter festen med grill och de uppgraderade resterna. Välkommen ut i sommarköket!
Grill ja, det finns tusen saker att säga om det, men vi fokuserar på potatissallad. Två varianter blir det, en klassisk krämig som ni såklart gör själva. Lättare än man tror och framförallt oändligt mycket godare. En bonus är att den görs på 15-sekunders äkta hemgjord majonnäs.
Den andra varianten av potatissallad har nordiska smaker lånade av hovmästarsåsen. Ni vet den man får till gravad lax. En ursvensk senaps- och dillsås som jag modifierat till en röra att vända potatisen i. Passar både till kött och till fisk, inte minst lax.
Båda salladerna bygger på kokt, avsvalnad färskpotatis. Skönt med förberett en dag när det är mycket på gång ändå. Då kör vi. Och först ut är det användbara majonnäsreceptet:
Majonnäs på 15 sekunder
- 1 ägg
- 1 msk dijonsenap
- ½ tsk salt
- 2 ½ dl rapsolja
- Se till att alla ingredienserna är rumstempererade. Det är viktigare än man kan tro eftersom det minskar risken att det skär sig med ungefär 98%.
- Lägg ägg, senap, salt och rapsolja i botten på behållaren till en stavmixer. Sätt staven på botten av behållaren och dra sakta uppåt. Sådär ja, på 15 sekunder eller lite snabbare har du gjort en egen majonnäs.
- Jag tillsätter ingen syra här utan smaksätter senare.
Klassisk potatissallad – den krämiga
Receptet på potatissalladen är tänkt till 6 personer och kan passa vid en grillmiddag där det inte serveras lika många rätter som på buffé. Är det ett buffétillfälle brukar man räkna med att det går åt 100 – 150 g potatissallad per person. Då skulle den här omgången funka till 10 – 12 personer. Mängden är alltid beroende på vilka som sitter vid bordet, småbarn, farmödrar eller tonåringar.
1 ½ kg kokt kall färskpotatis
Dressing
- 2 dl majonnäs, gärna hemgjord
- 1 dl crème fraiche
- ¾ – 1 msk vinäger
- ½ tsk honung
- 1 tsk salt
- 1 finhackad röd lök
- 1 knippa finskuren gräslök
- några stjälkar finskuren dill
- Blanda majonnäs, gärna hemgjord, med crème fraiche, vinäger, honung och salt. Smaka av. Såsen ska ha hög smak och ska vara kan ha aningen högre sälta än man brukar ha i en sås av den här sorten.
- Skär potatisen. Skiva, tärna eller skär i klyftor. Lägg potatisen i en stor skål, häll på såsen och nästan all lök och dill. Blanda varsamt.
- Lägg upp i serveringsskål och strö över det sista av lök och dill. Har du lite gräslöksblommor så låt de följa med. Fint och gott.
Rostad potatissallad med senapsdressing
Räcker till 4 personer vid en vanlig grillmiddag och på en buffé med fler än tre rätter är mängden lagom för 6 – 8 personer.
1 kg kokt, kall färskpotatis
Dressing
- 1 matsked skånsk senap
- 1 tesked honung
- 1 citron, saften
- 2 matskedar rapsolja
- 1 knippa finhackad dill
- 1 ½ matsked rostade, grovhackade solroskärnor
- 2 kryddmått salt
- Tryck till de kokta potatisarna så att de krossas lätt. Pensla med olja, salta lätt och grilla hastigt till fin färg. Det fungerar lika bra att lägga dem i ugnen på 225 grader tills de är lätt gyllenbruna.
- Blanda dressingens ingredienser: senap, honung, citronsaft, olja, dill, solroskärnor och salt. Häll över potatisen och vänd runt så att dressingen kommer åt överallt.
Sådär då är vi laddade med potatissallad och känner du att det behövs fler förslag att välja av så har jag ytterligare ett par förslag. En tysk potatissallad med kapris och vinägrett hittar du vid länken här. Är du mer inne på krämiga varianter så finns en vackert sommargrön potatissallad med örtmajonnäs i inlägget här.
Önskar er en strålande fin midsommar! Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer