Ratatouille – laga en klassiker av din squash

11 augusti, 2016
ratatouille

De är lite som aliens. Vänligt godmodiga, men de invaderar. Vänd ryggen till och vips har de vuxit flera centimeter. Mig passar det perfekt. Jag har ett antal rätter där en stadig squash ingår i ingredienslistan. Den franska klassikern Rataouille är en av dem. Jag fryser och har som snabbmat och bas i grytor och röror året om.

Har ni sett filmen, Råttatouille? Den tecknade om råttan med ett magiskt sinne för smak och gastronomi. Om inte gör det. Jag är barnsligt förtjust. Sensmoralen och poängen är att ”alla kan”. En råtta som mästerkock vem hade väl kunnat tro det.

Och rätten han knockar landets plågsamt kritiska matkritiker med är just Ratatouille. En enkel rätt. franskt bonnig, men med touch av en kärleksfull hand definitivt en stor matupplevelse. Jag älskar idén. Den enkla omsorgsfullt tillredda maten av riktigt fina råvaror.

Jag gör den ofta och just nu är rätta tiden när nästan alla ingredienserna bara är att hämta på kolonilotten. Stora grytan puttrar mest hela tiden och barnen sniffar hoppfullt över min axel.

ratatouille
Nu är många grönsaker som allra finast. Inte minst squashen. Gör en ratatouille med massor av grönsaker och kryddor för att ha som bas till ett antal rätter året runt.

Jag serverar Ratatouille ibland som ensamrätt, ibland som bas i andra rätter. Har alltid en rad burkar i frysen. Här kommer några förslag på hur den kan användas:

  • Den är underbar att ha i en viltgryta, eller i en viltfärsröra.
  • Passar fantastiskt bra som tillbehör till viltärsbiffar.
  • Som tillbehör till korv. Vi lägger grillad vildsvinskorv i surdegsbaguette och klickar på lite ratatouille som toppas med en sked egenmixad majonnäs. (Recept på min 15-sekundersmajonnäs har du här)
  • Flankerar en bit stekt lax eller annan fisk på ett ypperligt sätt.
  • Som vegetariskt rätt kan den boostas med bönor, linser och serveras med ägg och oliver.
  • Värm och smula fetaost över. Ät med gott bröd eller ugnsrostade rotsaker.
  • Ha den som ett av lagren i en lasagne. Med eller utan köttfärs.
  • Den passar utmärkt som pastasås tillsammans med färskriven parmesan.
  • Eller gör en grönsakslåda. Lägg grillade aubergineskivor i lager med Ratatouille mellan. Klicka pesto i varje lager och tunt skivad mozarella. Färskriven Parmesan på toppen.

Och sådär fortsätter det. Det här är helt enkelt en klassiker och en riktigt användbar grönsaksröra som gör hela livet lite bättre.

Och såhär gör jag. Eller i alla fall oftast för det finns utrymme för variation. Ibland blir det lite mer av den ena eller andra ingrediensen. Just nu satsar jag hårt på det som kan skördas på lotten. Nu kör vi!

Ratatouille

  • 4 squash, jag försöker skörda dem medelstora
  • 2 auberginer
  • 3 paprikor, gula eller röda
  • 1 kg färska tomater eller 2 – 3 burkar
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • en bukett färsk timjan eller motsvarande torkad
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 lagerblad
  • ett glas vitt vin
  • 1 msk tomatpuré
  • salt
  • (1 stor klick ajvar relish, om du råkar ha hemma. Tycker att det fördjupar smaken men är lite överkurs)
  • (1 finhackad mellanstark chilifrukt, om du gillar ett litet chilisting)
  • färsk basilika

Gör såhär

  1. Tärna squash, auberginer, paprika och tomater. Skiva löken tunt. Finhacka vitlöken.
  2. Ta fram en stor gryta och häll i en skvätt olivolja. Så åker grönsaker och kryddor i grytan. Fräs en kort stund innan du häller på vin, tomatpuré och salt . Var varsam med saltet det kan justeras senare. Vill du ha ajvar eller chili är det dags nu för dem också.
  3. Låt puttra långsamt och fint under lock tills du tycker att smakerna satt sig. Runt en halvtimma eller något längre. Smaka av. Lite mer salt kanske?
  4. Strax innan grytan tas av spisen lägger jag i strimlad färsk basilika.
  5. Grytan passar utmärkt att frysa in i mindre portioner för att enkelt kunna tas fram när mörkret faller.

 

Och så vill jag verkligen så gärna få igång ett livligt matsamtal. Har du matfrågor, funderingar eller tips att dela så skriv en kommentar. Jag finns på plats och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Hirams berömda svartvinbärssylt
Surkål - jubel och seger efter ett antal ronder