Rödbetsgratäng – gott och vackert
Samma fråga med samma svar. Dag efter dag. ”Vad blir det till middag?” ”Rödbetsgratäng!”. Vi har verkligen fastnat. Så himla gott. Och så galet snyggt. Den får hänga med ett tag till. Jag släpper inte taget. Välkommen in i köket!
Potatisgratängen har ju haft sin givna plats i våra hjärtan i eviga tider. Inte sant? Länge hade den monopol på middagsborden tills det började slinka in lite andra rotfrukter. Men av rödbetan har vi inte sett så mycket.
Mina teorier för varför den hållits utanför är två. För det första så är rödbeta lite mer hårdkokt än många andra rotsaker och man vill ju inte ha hårda bitar varvat med de andra.
Och så är det den där färgen som kan se lite blaskig ut. Liksom ge allt en ton av missfärgad tvätt. Om man inte går all in vill säga och verkligen utnyttjar färgämnet hela vägen. Då har man istället en sprakande färggrann gratäng som verkligen är en bordsdekoration i sig själv.
Jag gör min variant på en blandning av potatis och rödbeta och jag har ett knep för att få båda mjuka och färdiga samtidigt. Eftersom rödbetan tar längre tid på sig och är fastare i sin struktur så skär jag den i något tunnare skivor. Dessutom förkokar jag den några minuter i grädden som ska med i gratängen.
Gratängen blir rakt igenom mjuk och den får dessutom en galet vacker färg. Rödbetan färgar grädde och crème fraiche i en ton som blir djup och magnifikt lysande i ugnsvärmen.
Inget att hålla på. Såhär går det till:
Rödbetsgratäng
- 800 g potatis
- 600 g rödbeta
- 1 stor gul lök
- 200 g fetaost
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl grädde
- 2 stora vitlöksklyftor
- salt
- svartpeppar
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatis och rödbetor. Skär rödbetorna i tunnare skivor än potatisen. Skala och skiva löken tunt.
- Lägg potatis och lök i en ugnsfast form. Smula över fetaosten grovt.
- Häll crème fraiche och grädde i en kastrull och lägg i rödbetorna. Koka upp och låt småputtra tre, fyra minuter. Riv eller pressa i vitlöken. Salta och peppra lätt innan du häller ner alltihop i formen och blandar varsamt.
- Tryck till så att ytan blir jämn och sätt in formen i ugnen. Stick i gratängen efter 35 minuter för att se om den är klar. Kanske behöver den ytterligare några minuter. Ytan ska ha en fin färg, men börjar den brännas måste den skyddas med exempelvis ett bakplåtspapper.
En rödbetsgratäng passar till olika kötträtter eller som del i en vegetarisk måltid. Vill du ha fler förslag på rätter med rödbeta som huvudattraktion så har jag en hel rad att erbjuda.
Kika exempelvis på den här goda rödbetspajen. Recept på en krämig rödbetsrisotto har du här. Rödbetsgravad lax finns här. Recept på rödbetsjuice med äpple och ingefära hittar du vid länken här. Och tillhör du den växande skaran som gillar fermenterade – mjölksyrade – grönsaker så har du ett kanonrecept på syrad rödbeta här.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer