Rödkålssallad – en färgbombad hälsokick
Jag hade inte vågat, men naturen törs. Alltså den färgen! Jag kan inte få nog. Utsidans blanka veck. Och insidans makalösa mönster. Ljudet när man skär genom ett alldeles nyskördat kålhuvud. Öronbedövande vackert. Och smaken! Inte visste jag att rödkål är något av det sinnligaste man kan tänka. Välkommen in i köket!
Jag har ett nytt liv. Ett odlarliv som ger det jag lägger upp på min stora köksbänk en personlighet. Rödkålen som ligger där är någon. Vi har en lång, gemensam historia. Vi har kämpat mot kålmal och sniglar. Besegrat torka. Jag har gödslat, täckt och pysslat. Och så belöningen när jag vänder hem med tyngden av nyskördat i händerna.
Kålbergen jag passerar i affären känns på något sätt anonyma, vilsna och hemlösa. Men jag vet, alla har inte egen jordlott att odla och då funkar adoption precis lika bra. Kålen är enastående hursomhelst. Ge den ett hem, älska den, vårda ömt och gör den till din!
Rödkål har potential. Funkar både varm och kall. Kan serveras frisk, krispig och syrlig eller varm, kryddig och mustig. Hur man än gör är det en snygging. Och säkert en boost för hälsan. Stämmer det att färg är en indikation på välgörande antioxidanter så måste rödkålen ligga i hälsogörarnas toppskikt.
Just nu, när jag står här med ett nyskördat, saftspänt kålhuvud kan jag inte tänka annat än krispig sallad. Och där hamnar jag ofta. Det står alltid sallad på bordet och enkel kålsallad passar till mycket. Vi kör den vid sidan av pastan, till viltgrytan, som sällskap till korven och ja, till det mesta.
Vardagsvarianten är en enkel blandning. Kål, morot, äpple, persilja och ibland någon form av lök. Allt tunt strimlat med en silkeslen dressing. Ibland får den istället sällskap av en klick majonnäs och genast har man en krämig coleslaw att se fram emot.
Det är enkelt. Det är nyttigt. Det är vardag. Det är fantastiskt gott och dessutom har vi snyggbonusen. Såhär går det till:
Färgbombad rödkålssallad
- Rödkål
- Morötter
- Äpple
- Persilja
Senapsdressing
- 1 msk senap
- 1 tsk salladskrydda
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 1 dl olivolja
- (ev lite riven vitlök)
Hur mycket rödkål undrar ni. Jag tänker att ni höftar och gör lite som ni vill, men ok då ungefär 100 g per person. Övriga ingredienser gör du som du vill med. Mycket eller lite är upp till dig. Strimlar du riktigt tunt så försvinner en del av krispet, men salladen blir saftigare.
Dressingen är rätt senapsstark. Jag häller alla ingredienserna i behållaren till stavmixern. Kör mixern och får en krämig konsistens. Tycker du att det blir för starkt så funkar det fint att blanda i lite grekisk yoghurt. Vill du ha ett alternativ som är ljuvligt till pulled pork till stekt korv, hamburgare, färsbiffar eller panerad fisk kan du istället blanda med lite majonnäs för att få en coleslaw. Recept på en urgod majonnäs som du gör på 15 sekunder har du i inlägget här.
Hur ser din vardagssallad ut? Har du någon stadigt återkommande paradnummer i salladsgenren? Dela gärna ditt recept eller ställ en fråga om sallad eller annat matigt. Hälsar Kat: )
0 kommentarer