Spänstiga grönsaker – behåll krispet och formen
På en kort stund har det redan hänt. De nyskördade grönsakerna slokar. Jag jobbar verkligen med närodlat. Tolv minuter tar det från lotten hem till köket. Kort, men alltför långt, framförallt för sallad och andra blad, när solen strålar. Såhär gör jag för att de ska behålla spänsten.
Lite av känslan med egen skörd är det där krispet. Att sätta tänderna i spänstiga grönsaker, ett salladsblad eller en sockerärta och det riktigt krasar till. Men det är en rätt kortvarig lycka. Snart börjar vätska dunsta från det som förlorat sin vattenförsörjning och det gröna vissnar.
Snabbast slokar alla bladen men avdunstningen drabbar även grönsakerna. Morötter och sockerärtor mjuknar. Rödbetan blir lite svampig även om det tar längre tid.
Mitt bästa tips för att undvika det här är: Skynda hem och ät direkt. Plocka bara de mängder som kommer att gå åt och tillaga dem så fort du bara kan.
Men jag vet att det där inte alltid är möjligt och då finns det räddning. Vi startar med det allra känsligaste. De tunna bladen: salladen, svartkålen, basilikan, rödbetsblasten och alla andra som exponerar stora ytor där fukten flyktigt dunstar nästan direkt.
Såhär gör jag. Jag har en plastlåda med lock. Plastpåse går också bra, men den hårda lådan skyddar även bladen mot omild behandling. Här gäller varsamhet. I lådan läggs ett tjockare, fuktat hushållspapper eller en fuktig handduk. Skördar gör jag precis innan jag ska hem från lottarbetet. Jag lägger bladen i lådan och så locket på.
Man kan gardera ytterligare genom att lägga bladen i den fuktiga handduken i lådan. Och på det sättet håller de sig fina.
Om, jag säger om bladen trots allt tappat sin spänst när jag kommer hem lägger jag dem i ett bad. Femton minuter i riktigt kallt vatten brukar göra susen. Efter det slungar jag bort den överflödiga vattnet.
Har ingen riktig salladsslunga utan kör handdukstricket. Lägger de blöta bladen på en handduk viker in kanterna och vevar runt i luften några varv så vattnet stänker. Ska bladen inte ätas direkt så kan de läggas luftigt i en plastpåse eller i plastlådan för att sedan vila i kylen. Där kan de nu vänta ett par dagar på att bli uppätna, fräscha och nästan som nyplockade.
Med många grönsaker kan man göra på liknande sätt. Sockerärt, brytbönor, morötter, rödbetor och andra rotfrukter drar åt sig vatten om de får ligga i ett bad någon timma. Kanske blir de inte helt som nya, men i alla fall med form och spänst på plats igen.
Och till sist ett litet ord om finliret för den som roar sig med sådant. De små sköra bladen och blommorna, vilda eller odlade. De plockas bäst direkt ner på fuktig bädd i en plastlåda. Ska de fungera som dekoration måste de vara perfekta. Packa inte lådan full utan låt dem ligga en och en för att inte skadas.
Sådär ja, då är det bara att ta lådan under armen och ge sig ut.
Frågor på det? Eller på något annat som har med mat att göra. Då är det bara att lämna en kommentar så svarar jag direkt. Hälsar Kat : )
0 kommentarer