Rökt fisk och sommarkänsla

29 juni, 2016
rökt lax, sallad

Jag faller för frestelsen att klyscha mig lite runt sommar och minnen. Kan inte låta bli. Det är den där bryggan på ön. Morgonsol och gubben Holger med den rökta fisken. Doften av tjära, tång och det ljumma, nyrökta som jag och min lillebror åt med bara fingrarna. Den fisken! Idag står jag brygglös men med en bit varmrökt lax. Den kommer att få värdigt sällskap från lotten i en riktig sommarsallad.

Doftminnen är makalöst starka. Man slungas genom tiden. Sommar bjuder på matmässiga tidsresor när jag böjer mig över jordgubbslandet, plockar svarta vinbär till morgonfilen eller vattnar tomaterna.

Stekt strömming och rökt fisk gör mig också tidlös. Bara att blunda och resa tillbaka till myggbitna anklar och min pappas fortfarande varma hand i min, eller min i hans. Så är det med mat som är så mycket mer än bara näring, kalorier och mineraler. Vad betyder sånt i perspektivet att man i minnet tydligt träffar någon man saknat länge.

rökt lax, galleri
Mina somrar i skärgården. Hav och med brisen en doft av tjära och rökt fisk. Då åt vi den direkt med bara händerna. Nu en mer sofistikerad servering i sallad, på fat eller i utfllyktsmackan.

Tror att sommaren bjuder mer doftminnen än andra årstider. Kanske för att det är lite lugnare. Både nu och då. Lediga dagar och tid att faktiskt reflektera över, och arkivera det man upplever. En mapp i arkivet fylldes då, på den där bryggan för många år sedan och den kan plockas upp om och om igen.

Därför hälsar jag : ”Hej Holger, därute i evigheten nu är du tillbaka.” Välkommen att dela en sallad på din favoritingrediens. Ditt livsverk och levebröd, den rökta fisken.

Och såhär går det till.

Sommarsallad med rökt fisk (4 pers)

 • 250 g varmrökt fiskfilé, t.ex. lax
 • 8 st potatisar
 • 1 rödlök, gärna med blast
 • några dillkvistar
 • en bunt späda sockerärtor
 • rädisor efter behag
 • sallatsblad, blandade sorter om du har

Dressing

 • 2 äggulor
 • 2 tsk dijonsenap
 • ½ citron
 • 1 dl rapsolja
 • 2 – 3 msk grädde
 • salt
 1. Koka potatisen. Låt svalna innan du skär i bitar eller skivar. Skiva rödlöken så tunt du bara kan. Blasten också. Finhacka dillen. Snoppa sockerärtorna och skär i bitar om de är lite större. Tvätta och skiva eller halvera rädisorna beroende på hur stora de är. Skölj sallaten noga.
 2. Lägg alla ingredienserna utom laxen i en skål och blanda varsamt. Plocka fisken i bitar och toppa salladen med den.
 3. Dressingen kan vispas för hand, men lättast är den att göra med en stavmixer. Lägg äggulor, senap, citron och olja i mixerns behållare. Kör till en slät kräm, som en majonnäs. Rör i grädde till du är nöjd med konsistens och smak. Smaka till sist av med salt.
 4. Ringla dressingen över salladen och avsluta eventuellt med lite extra finskuren lökblast och dill.
 5. Den som inte vill äta på tallrik får här ett alternativ. Salladen passar alldeles utmärkt att lägga mellan ett par skivor gott bröd, gärna levain, och ta med ut. På utflykt eller varför inte äta nere på bryggan. Tycker man att det blir mycket med både potatis och bröd så struntar man i potatisen. Sommarenkelt.

 

Till dig som undrar något eller vill dela ett tips, eller en idé  så är det alldeles möjligt genom att skriva en kommentar. Jag finns här för dig och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Spänstiga grönsaker - behåll krispet och formen
En rödbetsknippa blir plockmiddag