Tomatdoftande fisksoppa – för själsligt välmående
Krämig fisksoppa med doft av tomat, vitlök och basilika. Vinter, vår eller mitt i mellan…spelar inte någon roll. Det här är en riktig feelgood-soppa för alla dagar! Välkommen in i köket!
Jag har sagt det förr, förakta inte tomatburken. En undergörare när det ska gå fort. Och bli riktigt gott. Länge dröjer det innan jag plockar mina egna och tills dess är de på burk faktiskt allra bäst. Punkt.
Idag kommer de att vara toppnoten i en soppa. En fisksoppa som råkade bli lax, men lika gärna kunde varit torsk, kolja, gös eller något annat. Sen bygger vi vidare med Italien i sinnet, basilika, vitlök, en skvätt vin.
Lyckliga är de förutseende matlagarna. De som alltid har ett par, tre förpackningar färdig tomatsås i frysen. Då kan det här bli riktig snabbmat, men idag startar jag från grunden. Känner du att kombinationen tänka före och tomatsås är din grej så kan du kika på recept till bra tomatsås här. Där finns också tips om allt den kan användas till.
Idag använder jag kyckling- eller hönsbuljong trots att det här är en fisksoppa. Tycker att den levererar mycket umami och faktiskt gör sig bättre än en fiskbuljong i det här sammanhanget. Du väljer själv.
Och nu till dagens värv.
Tomatdoftande fisksoppa
4 personer
400 – 500 g filé av lax eller annan fisk
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk socker
- ½ medelstark chili
- 2 dl vitt vin
- 1 burk tomater
- 4 – 5 dl kycklingbuljong
- 1 ½ dl grädde
Basilikakräm
- 1 ½ dl crème fraiche
- 2 – 3 msk färskost, typ Philadelphia
- 1 vitlöksklyfta
- blad från ett par kvistar basilika
- salt
Gör såhär
- Tärna fisken i bitar. Salta lätt och lägg åt sidan.
- Hacka lök och vitlök. Stek varsamt innan du rör i tomatpuré och socker.
- Hacka chilin. Tanken är inte att soppan ska bli chilihet, det ska bara vara en touch. Lägg chilin i pannan och häll på vinet. Låt koka ihop några minuter för att få bort den råa smaken av vin.
- Häll på tomaterna, nästan all buljong och grädden. Koka ett par minuter innan du mixar soppan helt slät. Nu får den bubbla på till bra konsistens och höga tomatsmaker. Späd med mer buljong om det behövs.
- Lägg i fisken och småsjud ytterligare några minuter tills den är klar.
- Servera med basilikakrämen som du mixat slät och smakat av med salt. Gott bröd dessutom och extra blad av basilika.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer