Tomatsås – välkommen vardag

3 januari, 2017
tomatsås

Jag gillar! Har ingenting emot vardagen. Den är välkommen precis som de där vanliga rätterna jag hastar fram när tiden inte riktigt räcker. Räddningsplankorna som uppskattas av alla, som lätt låter sig varieras och som kan rubriceras som helt okej välgörande för hälsan. Toppettan är tomatsås. Välkommen in i köket!

”Vad blir det till middag?”. Ropen skalla. Plötsligt är det bråttom, magarna skriker och jag kan glömma betänketid och extrahandling. Maten ska fram nu! Omedelbart!

Det låter som kraven alltid kommer utifrån, men det kan precis lika gärna gälla bara mig. Jag har jobbat en stund för länge och tittar inte upp förrän det är försent för några storslagna middagsplaner. Blodsockret är på bottennivå och kräver en snabbinsats innan det får tråkigt surmulna konsekvenser.

Men ingen panik, jag är förberedd. Det finns en strategi, en lysande plan och en färdig sås att luta sig mot. En tomatsås, enkel att göra och lika enkel att förvara och plocka fram. Antingen använder jag den precis som den är eller så gör jag ett par snabba tillägg och vola, middagen är serverad.

tomatsås
Min räddning i vardagen. Såsen alla älskar och som funkar som bas till en hel rad rätter. Bra att ha i kylen helt enkelt, eller i frysen för snabbtining när inget finns till hands och alla skriker efter mat. Nu, snabbt!
tomatsås
Låt tomatpuren fräsa tillsammans med löken en kort stund för att plocka fram en koncentrerad lite rostad tomatsmak.
tomatsås
tomatsåsen är självklar till pasta, men med några enkla handgrepp blir den till en soppa eller en av delarna av en vegetarisk gratäng.

Jag har alltid en färdig omgång på lut i kylen. Och i frysen för att aldrig stå där helt utan. Jag vet att den kommer användas på något sätt under veckan som snabbmat eller som del i ett större projekt.

Här kommer några förslag på vad du kan göra med en god tomatsås:

  • Servera såsen med pasta. Antingen precis som den är eller med något tillägg. Några oliver. Basilika torkad eller färsk. Ost av olika slag passar perfekt. Eller låt några sardeller smälta i såsen och pressa i en extra vitlöksklyfta. Små tillägg kan göra stor smakskillnad.
  • Mixa såsen helt slät och späd med god grönsaksbuljong innan du tillsätter lite grädde eller crème fraiche. Vips står en soppa på bordet.
  • Koka ihop såsen något och bre på surdegsbröd som sedan täcks med skinka och ost. En sväng i ugnen och se där, rejäla varma mackor att äta med en sallad.
  • Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxbitar eller annan fisk i en ugnsfast form. Blanda eventuellt såsen med något gräddigt. Häll den över fisken och toppa med ost. Skjuts in i ugnen. Låt stå under tiden du kokar ris. Servera med någon grönsak och sallad.
  • Koka en omgång couscous. Blanda med tomatsås och vitlöksfräst broccoli. Stek eller koka några ägg till.

Det finns massor med möjligheter och har man såsen färdig behövs inte mer än en kvart innan maten står på bordet. Men en bra tomatsås är inte bara snabbmat. Den kan bli grunden till en hel rad mer avancerade rätter också. Bra att ha till mycket alltså.

Men tomaterna? Är det inte bättre med färska tomater? Absolut inte tycker jag. Burktomater hela, eller krossade är i regel bra. De plockas och konserveras snabbt efter skörd. Och det görs när de är mogna. Omogna tomater blir helt enkelt inte bra på burk. Och de färska värda namnet får vi vänta på till sommaren.

Det här är ju ingen hälsoblogg, men jag måste i alla fall… Känner ni till lykopen? Färgämnet som också är en antioxidant och ett ämne som tillskrivs en rad fantastiska egenskaper.  Troligen har lykopen inverkan på en lång rad mycket allvarliga sjukdomar.

På latin heter tomat Solanum lycopercicum så ämnet har fått sitt namn direkt från tomaten . Och faktum är att koncentrationen är som allra störst och mest verkningsfull när tomaterna krossats och värmts upp. Exempelvis i en tomatsås. Hur bra är inte det att plocka in i vardagsmaten!?

Till verket. Såhär går det till:

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar tomater, hela eller krossade
  • 1 msk honung
  • ½ – 1 tsk salt
  • 1 liten torkad chili eller
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Hacka lök och vitlök. Stek löken varsamt och klicka i tomatpurén som får fräsa med en stund. Häll på tomater, honung salt och chili eller svartpeppar.
  2. Lägg på ett lock och låt småputtra i trettio minuter.
  3. Det går alldeles utmärkt att dubbla satsen med några små justeringar. Dubbla inte mängden honung, salt och chili. Bättre att ta lite mindre och smaka av för att se om det behövs mer.

Lättfixad alltså och till slut en bonusfördel, inte att förringa. Burktomater och lök…ja, ni fattar. Det här är festmat för en struntsumma.

Frågor, synpunkter, tips eller annat matprat delas med fördel i en kommentar. Jag finns här och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Lingonpavlova - En rödvit drömdessert
Nyårssnacks-surprise