Total fryskoll – jag har en plan

13 oktober, 2016
Kategori:
fryskoll

En bra plan är precis vad en samlare behöver. Jag älskar att fylla förråden och det som är kul går i en rasande fart. Lite väl fort ibland för när jag äntligen ska använda råvarorna känner jag mig som en förvirrad ekorre. Var fasen? Ska det bli schyst mat så måste jag helt enkelt ha koll på mina fryslager. Vad finns kvar och var? Välkommen in i köket!

Det är mycket nu. Och alltid. Vi är en stor familj som ska födas. Varje dag faktiskt och ändå står jag alltför ofta framför kylen och svamlar när alla redan är hungriga.

Jag har helt fantastiska förutsättningar. Frysförråden fylls hela tiden på med finaste viltköttet, en hel del fisk och från och med i år mängder av egenodlade grönsaker. Vi har flera frysar och de är verkligen till brädden fyllda. Och ändå hör jag mig själv alltför ofta säga att det blir pasta med tomatsås till middag bara för att jag har dålig koll.

Jag vet helt enkelt inte riktigt vilka råvaror som finns i frysarna och har ännu sämre hum om var de ligger. Flera av veckans middagar startar med att jag letar som en tok efter något som jag säkert vet finns, eller kanske ändå inte?

fryskoll
Sammanlagt är det hundratals paket i mina frysar. Helt omöjligt att ha koll på utan en vettig plan. körde en inventering och nu har jag total fryskoll.

Säkert är ni fler som känner igen det. Hursomhelst det måste bli en ändring härhemma. Det är en nyordning på gång, jag vill ha fryskoll och såhär ser planen ut. Det digitala får faktiskt vila den här gången, jag kör på papper. Gillar att sitta vid köksbordet och skriva så enkelt är det. Låt oss ta det hela pedagogiskt i punktform.

  1. Det allra första steget var en inventering. Alla fryspaketen listades och samlades i grupper. Arbetet fick ske blixtsnabbt så att ingeting hann börja tina. 
  2. Steg två var att döpa frysarna och att ge varje hylla eller låda ett nummer. Jag delade dessutom in hyllplanen i en vänster- och en högersida.
  3. Jag samlar likartade råvaror på samma hylla. Styckdetaljer från vildsvin läggs tillsammans, svampen får hålla ihop, bönor ligger för sig och bär för sig osv.
  4. Varje paket som packas in i frysen har ett datum och vissa, känsliga varor, ett ungefärligt sista datum.
  5. Varje paket är supernoga märkt. Vad det är för köttdetalj. Vilken sorts svamp osv. Dessutom kan det finnas specialinformation som ”äppelmos, Transparant, vanilj”, ”äppelmos, Klara, kanel”. Eller ”rådjurskotletter, racks” osv.
  6. Finns det flera förpackningar med samma sak exempelvis blåbär 250 g så får varje förpackning en pinne på listan så att de kan strykas allteftersom de går åt.
  7. Jag har lagt till vikt som en del i beskrivningen på paketen. Älgytterlår kan ju exempelvis betyda bara något kilo eller flera. Bra att veta exakt hur mycket som finns när måltiderna planeras.
  8. Allt detta har samlas på listor, en för varje frys. Ni kan inte ana vilken skillnad. Det är liksom hur lätt som helst. Jag har järnkoll på vad som finns och självklart blir allt så mycket enklare än att försöka minnas och börja leta lite här och lite där. Nu sätter jag mig en gång i veckan och funderar över vad det ska bli till middag utifrån vad som alldeles säkert finns. Jag vet för det står på listan. Lätt som en plätt.

När jag ändå är igång med pekpinnen i högsta hugg så tar vi ett par saker till. Förpacka dina frysvaror noga. Vakuum är enkelt och bra, men innebär en stor investering. Försök i alla fall att få så luftfritt du bara kan för att slippa frystorka. Ska du frysa in mindre kvantiteter av grönsaker, frukt eller bär så finns det billiga små handpumpar för att suga luften ur påsarna. Funkar helt ok.

Sista punkten uppmanar till att lära känna råvarorna. Särskilt gäller det kött. Många tar chansen att köpa större köttpartier. Ett lamm, en halv kalv, ett vildsvin, ett rådjur eller annat. Och sedan ligger där köttdetaljer som förmodligen inte skulle hamnat i frysen om de inhandlats bit för bit. För att de inte ska bli liggande måste ni lära känna varandra.

Alla delar passar helt enkelt inte till allt och för att inte förstöra kött genom att använda fel tillagningsmetod måste man veta hur de olika köttdetaljerna funkar.

Jag har skrivit lite om detta och är du nyfiken kan du titta på ”Lär känna din grytbit” och ”Allt om din söndagsstek”

Och vill du prata mat är det bara att skriva en kommentar. Frågor eller egna tips och idéer är välkommet! Hälsar Kat : )

Hasselbackspotatis – bästa tillbehöret
Torkade äppelskivor och kanelsockriga äppelchips