Viltfärspizza – en tonårsdröm

6 januari, 2016

”Hallå, hallå, hallå!”. Han hörs faktiskt redan nere från gatan. Vi bor på andra våningen, men ingenting är som kraften i den hoppfulla rösten hos en hungrig 15-åring. Dörren åker upp på vid gavel: ”Mamma, vet du vad vi missat?! Internationella pizzadagen!!”.

Hur kunde jag? Nåja, det går att ta igen. Jag tänker blogg, och bilder. Något viltkött, kantareller, och en aning krossade enbär. Timjan absolut och västerbottenost. Créme fraiche funkar det tro? Min alldeles egen vintersallat ska absolut med på ett hörn. Och…ja, någonstans där blir jag avbruten.

Allt är redan framplockat och inte alls enligt min plan. Han liksom studsar upp och ner på stället: ” Jag tog bacon också.!”

I min bloggidé finns en ambition att vara autentisk. Jag vill att det ska kännas äkta. Jag har liksom en seriös tanke. Jag vill ge känslan av skog, av det närodlade, det närhämtade. Den planen finns kvar, men redan en aning reviderad. Vad är väl mer äkta än en hungrig unge? Han struntar blankt i varifrån osten kommer och om färsen är älg eller hjort. Han vill ha mat och idag är det hans dag. Hans pizzadag.

Han har gjort helt andra ingrediensval än jag, men faktiskt inte så dumma alls. Dessutom håller han mitt färstema. Så här kommer den, tonårspojkens pizza. Och färsen är definitivt skogshämtad och så vild så.

pizzadeg
Den lovande pizzadegen har jäst till sin dubbla storlek.

Viltfärspizza

Pizzadeg

  • 0,5 l kallt vatten
  • 20 g jäst
  • 0,9 l proteinrikt vetemjöl
  • 1 msk salt

Pizzafyllning

  • 400 g viltfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk passerade tomater
  • 2 finrivna vitlöksklyftor
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • 1 tsk socker
  • salt
  • peppar

Toplager

  • 1 gul lök
  • 1 gul paprika
  • 10 körsbärstomater
  • 1 mozzarella, 125 g
  • 4 skivor finstrimlat bacon
  • oregano
  1. Blanda och lös upp jästen i vattnet. Häll på mjöl och salt. Blanda degen med köksmaskin minst tio minuter. Lägg den i bunke eller tråg, lägg en handduk över och låt degen jäsa till dubbel storlek.
  2. Bryn färsen i en panna. Klicka i tomatpurén som får fräsa med en kort stund. Häll på tomater, vitlök, balsamvinäger, fond och socker. Låt såsen puttra på låg värme tio minuter. Smaka av med salt och peppar innan den lämnas att småputtra ytterligare tio minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Skala löken innan du skär den och paprikan i tunna ringar. Halvera tomaterna . Lägg grönsakerna på en plåt, ringla lite olivolja och salt över. Blanda om och rosta till fin färg i ugnen.
  4. Stek baconet gyllenbrunt och knaprigt.
  5. Ta fram den jästa degen och kavla ut den till en tunn rundel med en aning tjockare kant. Lägg degen på en plåt och bred köttfärsröran över. Fördela mozzarellan över färsen.
  6. Höj ugnstemperaturen till 250 grader och skjuts in med pizzan. Ta ut när den fått fin färg efter 8-10 minuter.
  7. Fördela de ugnsrostade grönsakerna, det knapriga baconet och en liten dust med torkad oregano över som sista touch.

Har du viltfärs och vill prova något nytt kan du kika på de senaste dagarnas färsrecept här: Viltfärspaj, viltfärsbiffar.

Köttfärs - 6 kanontips
Viltfärspaj to die for