Hasselbackspotatis – bästa tillbehöret
Idag blir det helgmat – närmare bestämt hasselbackspotatis. Vi tar den enklaste råvaran och förvandlar den till en krispig, gyllenbrynt dängare på festbordet. Kökets förvandlingskonstnär som klarar allt från att vara mosig tröstemat en snuvig tisdag till att bli en självklar del av de fina kalasen. Välkommen in i köket! Vi vänder oss till en klassiker, för att påminna. Hasselbackspotatisen! Ni har väl inte glömt bort den? Enkel, men åh när den är omsorgsfullt lagad. Bara så bra. Såklart finns det en historia som jag fick mig till livs varje gång jag tillsammans med min mormor passerade krogen på Djurgården. Restaurang Hasselbacken med anor från 1700-talet. Historien rymmer storbrand, celebriteter, konstnärer, poeter, punschångor och så till sist potatisen som blev till när krogen under en tid tidigt 1900-tal rymde en restaurangskola. Rätt kul ändå, idag är potatisreceptet spritt över hela världen. Resultatet vi vill ha är en potatis med gyllenbrynt krispig yta. Det ska knastra till när du biter i den, men genast under ytan ska den vara mjuk och motståndet försvinner.
Hasselbackspotatis är alldeles fantastisk till kött. Underbart till vilt och gärna i kombination med rödvinssås. Men den funkar bra till fisk också och som en del i en helt vegetarisk rätt. Allround helt enkelt. Receptet är simpelt enkelt. Potatis, smör, salt och ströbröd, det är allt. Jag är inget fan av färdigköpt ströbröd och tar mig alltid besväret att göra eget. Mixar eller mortlar helt enkelt några dagar gammalt vitt bröd till smulor i den storlek jag önskar. Här ska det vara superfina småsmulor. Såklart kan man lägga till ingredienser. Ost, parmesan till exempel eller vitlök kan säkert bli bra. Örtkryddor funkar absolut och nötter kanske. Ja, ni får testa bäst ni vill och vågar. Det ursprungliga receptet att starta med har ni här.
Hasselbackspotatis 4 pers
- 1 kg potatis
- 50 g smör
- 2 msk ströbröd, helst egenmixat
- salt
Gör såhär
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Lägg en och en i en träslev och skiva tills det tar stopp. Potatisskivorna hänger ihop i botten eftersom du inte skär hela vägen genom. En av bilderna i galleriet visar hur det går till.
- Smält smöret. Lägg potatisarna i en form och pensla dem generöst med smör. Salta och strö på brödet. Sätt in i ugnen och låt stå tills de får fin färg och är helt mjuka inuti. Räkna med att det tar ungefär 40 min, men det kan skilja sig något beroende på potatisens storlek och ugnens egenheter.
Potatis kan verkligen bli festligt och vill du kika på en annan klassisk variant så finns det här inlägget om Pommes Riche och Pommes Anna. Och till den som vill prata mat säger jag. Börja gärna här genom att skriva en kommentar. Har du en fråga eller ett bra mattips att dela så låt inget hejda dig. Jag finns på plats och svarar pronto! Hälsar Kat : )
0 kommentarer