Julsallad – storhelgens gröna
Julsallad – som en frisk, färgsprakande pärla mellan prinskorv och skinka. Välkommen in i köket!
Rostade druvor, knapriga nötter, apelsiner, röd- och grönkål. Krisp, färger och syrliga toner till julbordsklassikerna. Dessutom så kul att göra. Helgen som förknippas med sött och salt behöver en kontrast. Och ingredienserna finns på plats för en kreativ kökssjäl att hugga tag i.
Mitt enda råd är att strunta i gurka och bleka tomater. Gå istället på säsongens gröna lista som är lång och verkligen inte bara grön.
Tänk citrus, kål av alla slag, nötter och rotsaker. Tänk krispigt, knaprigt, syrligt, friskt grönt och mjukt ugnsrostat. Våga blanda!
Jag har flera varianter på bloggen en med bland annat pumpa finns vid länken här och en med rostade rotsaker hittar du i inlägget här. En variant med fänkål, apelsin och en hel del annat gott kommer här.
Apelsindoftande julsallad med kål och linser
4 personer
Ugnsrost
200 g färsk blomkål, delad
150 g färsk brysselkål
75 g vindruvor
¾ dl hel sötmandel
½ tsk spiskummin
¼ tsk kanel
olivolja
salt
Övriga ingredienser
2 ½ dl (125 g) kokta, svarta linser
1 apelsin, skalad, tunt skivad
1 fänkålsstånd, tunt skivat
1 rödlök, finskivad
1 liten påse babyspenat
Apelsin- och ingefärsdressing
¾ dl olivolja
1 apelsin, saften
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger
¼ – ½ tsk sambal oelek
salt
- Sätt ugnen på 200 grader. Vänd ihop brysselkål, blomkål, vindruvor och mandel med kryddor, olja och salt. Mandlarna ska hållas för sig eftersom de inte ska med in i ugnen från start.
- Lägg på plåt och rosta 10 minuter innan mandlarna får följa med. Rör om lätt och låt stå ytterligare cirka fem minuter tills kålen mjuknar och får fin färg. Ta ut och låt svalna något.
- Rör ihop ingredienserna till dressingen.
- Blanda den ljumna ugnsrosten med övriga ingredienser och droppa över apelsindressingen.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer