Ost- och rödbetspaj till adventsmingel

16 december, 2022
skogtillbord-paj-ost-rödbetor-dec22

Ost- och rödbetspaj – Något att ställa fram till mingel och pyssel. Vackert julröd med härlig ostsälta som kontrast till allt det söta. Välkommen in i köket!

Paj blir perfekt. Ost och rödbetor i en ljuvlig kombination. Helt rätt i säsong och som en lisa när knäcken plötsligt känns för knäckig. Jag behöver en timeout. En salt kontrast.

Det här är en paj som passar till glöggen eller till varmt, kryddigt rödvin. En skaplig servett till var och en och en bra kniv. Några tända ljus, trevligt småprat och alla är nöjda. Ambitiösa glöggmingelvärdar sätter fram lite tunt skurna charkuterier. Annars är det bara att sätta igång pajbaket.

Ost- och rödbetspaj

6 personer

Pajdeg

150 g kallt smör

3 dl vetemjöl

½ tsk salt

1 msk kallt vatten

Fyllning

3 dl crème fraiche

3 ägg

3 dl riven Prästost

3 kokta rödbetor

  1. Lägg smöret i tärningar tillsammans med mjöl och salt i en matberedare. Kör till smulor innan vattnet tillsätts. Sätt igång beredaren och kör snabbt ihop degen till en boll. Täck och lägg i kyl minst en halvtimma.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bord och klä en pajform. Nagga botten och ställ i frysen 10 minuter. Förgrädda sedan till fin färg cirka 10 minuter.
  3. Blanda crème fraiche, ägg och ost. Riv rödbetorna grovt eller strimla dem med ett juliennejärn. Fördela rödbetorna över pajbottnen och häll ostblandningen över. Grädda i ugn 30 – 35 minuter.
  4. Servera gärna med en finstrimlad kålsallad förstärkt med vinägrett, tunt skivat äpple och hackade nötter.

Vill du kika på annat smått och gott till glöggminglet så kan jag rekommendera de små ädelostbollarna vid länken här. Eller den varma brietårtan som finns här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Julsallad - storhelgens gröna
Julpimpad potatis motar mörker