Ost- och charkbricka på svenska

18 november, 2022
skogtillbord-ost-chark-nov22

Ost- och charkbricka – ni tänker kanske Italien eller Spanien, men nu ska vi göra ett smakäventyr på hemmaplan. Välkommen in i köket!

Nyfiket och alltid suget på nytt. En bra beskrivning av det nordiska köket. Många resor och ett öppet sinne är fantastiska förutsättningar för nytänk, men kanske missar vi det som finns precis runt hörnet. För här finns mycket.

Det är sannerligen ingen brist på ost och chark med ursprung Sverige. Och det är definitivt inget nerköp. Allt finns, ofta från mindre producenter, lövtunna skivor smakrik lufttorkad skinka, lagrad korv av salamityp och krämiga ostar.

Du hittar allt man kan önska med skillnad att produkterna garanterat är gjorda utan inblandning av antibiotika och att djurhållningen varit schyst. Testa och avgör själv.

Ost- och charkbricka – 5 tips på vägen

  • Vi är mästare på hårdost. Välj en bit lagrad Västerbottensost, Prästost, Herrgård eller Grevé. Lägg sedan till en eller ett par krämiga varianter. Kanske finns det ett lokalt mejeri med spännande ostar i din närhet?
  • Chark finns i en uppsjö inhemska, traditionella varianter. Korv, skinka och pastej. Rökt, lufttorkat, saltat och bakat. Variera med lövtunt färdigskivat och hela bitar som var och en kan skära av. Och missa inte viltet som har en given plats i charken. Har du tur finns en mathantverkare med unik, småskalig charkproduktion i dina hemtrakter.
  • Lägg minst ett par sorters bröd på brickan. Gärna ett mörkt mjukt och ett hårt. Baka eget flatbröd eller köp gott knäckebröd. Prova att rosta knäcket som får en fantastisk smak och en spröd struktur.
  • Både ost och chark får ett litet lyft i sällskap av något sött. En chutney, en marmelad eller något picklat. Fortsätt på temat närproducerat och använd frukt och bär från dina trakter. Äpplen, päron, blåbär, vinbär eller lingon.
  • Snacks av olika slag är trevligt att småplocka med. Några krispiga hemmagjorda chips på rotfrukter eller varför inte prova att göra dem på grönkål?! En dip till det ökar mysfaktorn. Nötter av något slag är gott, gärna rostade och smaksatta.

Det kan vara kul att göra eget att lägga på brickan. Kan verkligen rekommendera äppelsmör som är ett silkeslent, koncentrerat äppelmos med fantastisk smak. Perfekt till ost. Recept har du vid länken här. Eller gör en lingonchutney som ger pastej och paté en extra dimension. Kika i inlägget här för recept.

Eller varför inte prova en liten nötrullad ostboll!?

Ädelostbollar med honungsrostade nötter

10 – 12 stycken

140 g Kvibille gräddädel, eller annan svensk ädelost

75 g naturell färskost

Honungsrostade nötter

200 g blandat hassel- och valnötter

2 msk honung

flingsalt

  1. Lägg ädelost och färskost i en liten matberedare. Kör snabbt ihop till en smet. Eller mosa ihop dem med gaffel på fat. Låt eventuellt vila i kyl en stund för att stelna något om massan känns svårhanterlig.
  2. Lägg nötterna i en panna och rosta på medelvärme. Rör om då och då. När doften av lätt rostat börjar spridas är det dags att röra i honungen. Avsluta med att smula över en generös nypa flingsalt. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna helt.
  3. Rulla bollar av osten. Hacka nötterna grovt och vänd ostbollarna i nöthacket.

En späckad ost- och charkbricka är precis vad man behöver i väntan på midvintersolståndet. Riktigt gott småplock med en varm, trygg känsla. Allt gott! Hälsar Kat : )

Mjölksyra eller fermentera - Tveka inte!
Matjessill i vinterskrud