Mjölksyra eller fermentera – Tveka inte!

21 november, 2022
skogtillbord-mjölksyra-fermentera-nov22

Fermentera eller mjölksyra – när ingredienslistan är löjligt kort och resultatet blir fantastiskt. För smak och välmående. Välkommen in i köket!

Enklare kan det inte bli. Och det är bakterier som gör jobbet. Med rätt förutsättningar tar de hand om hela processen och förvandlar råa grönsaker till något nytt, spännande och mycket gott. En sorts matlagning på mikronivå.

Den fredliga bakteriearmén har inga höga arbetskrav. De nöjer sig med den måttliga mängden socker som finns i grönsakerna, salt, vätska, rätt temperatur och en syrefri miljö.

Nå, tid är en annan faktor. Det här är ingen snabbmat. Några veckor behöver de på sig för att vinna slaget. Då är eventuella fiender i form av mindre gynnsamma mikrober besegrade, smaken är på plats och grönsakerna har fått nya egenskaper.

Råa grönsaker innehåller näringsämnen som vi har svårt att ta till oss, men efter att de bearbetats av rätt sorts mikrober är de mer lättillgängliga. Dessutom har mängden av vissa vitaminer ökat. Mycket talar för att det finns andra hälsofördelar, men lite osäkert är det. Forskning pågår och vi väntar otåligt.

Under tiden får vi glädja oss åt smak och spännande textur. Vissa grönsaker blir mjukare i fermenteringsburken, men den som ger sig på att låta goda bakterier samsas med hela morötter kommer få möta sin krispigaste morot någonsin. Vill du veta hur det går till så kika vid länken här.

I min kyl står en rad med grovt rivna, syrade rödbetor. Den lite jordiga rödbetstonen har förändrats och rödbetans allra bästa smakegenskaper kommer fram. En favorit som funkar fantastiskt som krämig sallad med lite crème fraiche eller majonnäs. Kolla inlägget här och lär dig mer.

Så har vi kålen. Den älskade. Jag syrar vit- och röd i mängd. Äter en liten skål till lunch varje dag med rivet äpple och senapsvinägrett. Eller kör den på macka, ibland med ett lager majonnäs istället för smör, ibland som en Reuben sandwich. Mer om hur det går till finns vid länken här.

Men tänker du, behövs det inte massa specialgrejer? Definitivt inte. En våg, salt, en glasburk med bygellock och en fryspåse det är allt. Tveka inte en sekund. Gör det bara!

Allt gott! Hälsar Kat : )

Tapenadepotatis till mingelkvällen
Ost- och charkbricka på svenska