Reuben sandwich- klassisk av ett gott skäl

26 oktober, 2022
skogtillbord-reubensandwich-okt22

Reuben sandwich – en klassiker där surkål, bringa, ost och god sås samsas i ett grillat bröd. Tveka inte! Välkommen in i köket!

De är många. Mackorna med historia som lever vidare i eviga tider. BLT mackan med bacon, sallad och tomat, Bookmakertoast där tunna skivor kött kröns med äggula och pepparrot eller Club sandwich med kyckling, bacon och majonnäs. Och det finns många fler.

Eftersom jag är ett stort fan av surkål hamnar just Reuben sandwich på bordet härhemma minst en gång om året. Precis som med alla rätter med en historia omges den här av tvister. Ska det vara Appenzellerost eller Schweizerost? Och såsen? Si eller så?

Därför gör jag som jag vill, Men med en grundidé som stämmer med något sorts original.

I många recept grillas hela mackan efter att alla ingredienserna lagts på plats, men jag gör en variant som du ser i receptet.

Lite också om surkål. En produkt som tar lite tid att fixa till själv, men som verkligen är värd uppmärksamheten. Kål, salt och en burk med bygellock är allt som krävs. Och jag lovar, att när man väl börjat finns inget stopp. Det blir så gott. Recept finns vid länken här.

Men nu lagar vi mat.

Reuben sandwich

4 personer

 • 200 g rimmad, kokt bringa eller saltkött
 • 200 g smakrik ost i skivor
 • 8 skivor levain eller surdegsbaguette
 • 2 dl surkål

Rysk dressing

 • 1 liten schalottenlök
 • färsk pepparrot
 • 1 dl majonnäs
 • 1 msk chilisås
 1. Börja med dressingen. Hacka schalottenlöken fint. Riv ett par matskedar pepparrot. Blanda majonnäs med chilisås och lök. Smaka av med pepparroten lite i taget och avgör styrkan.
 2. Skär köttet i tunna skivor. Lägg ost på 4 av brödskivorna och pensla olja på de andra. Stek brödet utan ost till fin färg. Lägg det ost-täckta brödet i pannan med osten upp under ett lock så att osten smälter.
 3. Lägg köttet över den smälta osten följt av väl avrunnen surkål och dressing. Avsluta med en frasig brödskiva överst.

Är du nyfiken på hur man gör en Bookmakertoast så finns recept i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Pumpa på menyn
Rödlöksmarmelad