Pumpa på menyn

30 oktober, 2022
skogtillbord-pumpa-okt22

Pumpa på menyn – en av de vackraste grönsakerna som blivit symbolen för sen höst. Och den har så mycket mer att ge än skrämselhicka. Välkommen in i köket!

Halloween, ja jag vet. Men eftersom alla matkreatörer lägger sin kraft på pumpor och spöktema väljer jag ett alternativ. Hellre än att karva gubbar av pumporna tänder jag massor med ljus och lagar mat av de färggranna skönheterna.

Den som odlat pumpa vet att ingenting växer på samma sätt. Det bokstavligt talat knakar. Och skörden varar till vårsolen är tillbaka. Under tiden ligger de som stilleben i köket och väntar stillsamt på sin tur. Prima mat som håller sig evigheter i rumstemperatur. Hur bra som helst.

Två sorter har blivit favoriter: den päronformade myskpumpan Waltham Butternut och den mindre kraftfullt orangea Uchiki Kuri. Bäst i test helt enkelt!

skogtillbord-pumpa-okt22
En färg som slår det mesta. Krispig, fruktig och alldeles underbara Waltham Butternut.

Nu är de på topp. Efter en tids lagring och mognad är smak och konsistens perfekta. Vardag eller festmiddag pumpan fegar inte. De är dessutom synnerligen vänskapligt sinnade och kan kombineras med många smaker.

Den lite söta tonen fungerar fint med sältan i ost eller bacon. Olivolja är bra sällskap liksom smör. Och kryddorna! Välj de varma som kanel, ingefära, kryddnejlika eller en blandning som i garam masala. Curry får vi inte glömma eller chili.

Eller varför inte gå på örter som timjan och rosmarin. Citrus och pumpa är bästa vänner liksom annan mild syra som vinäger på äpple eller sherry. Det finns fler, men poängen är att den passar i många sammanhang.

Vill du kika på recept så finns en kryddig vegetarisk curry vid länken här. En lyxmiddag med tre olika varianter av pumpa på samma tallrik hittar du i inlägget här och vill du lära dig mer om att servera pumpan som pastasås så kan du kika här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Kraschad jordärtskocka med chèvresmör
Reuben sandwich- klassisk av ett gott skäl