Kraschad jordärtskocka med chèvresmör

2 november, 2022
skogtillbord-jordärtskocka-kraschad-nov22

Kraschad jordärtskocka! Raka motsatsen till en katastrof. Ett perfekt sätt att ta tillvara de fina smakerna och att slippa magknip. Välkommen in i köket!

Jordärtskockan är en nära släkting till solrosen. Många sorter blommar fint och blir flera meter höga. Min största skörd sker egentligen på våren. Övervintrad är den som allra bäst och innan något annat tittat upp i bäddarna är den extra välkommen. Men hälften tar jag nu.

Smaken är mild med en aning sötma och jag kan absolut känna en liten ton av kronärtskocka. Den kan ätas rå och krispig i tunna skivor eller tillagas som puré, soppa, ugnsrostad, friterad och kokad. Samsas med många andra smaker, men jag skulle säga att den blommar särskilt i fett sällskap. Ett smör, en god olja, ost och mejerivaror i allmänhet. Den rökiga sältan i bacon är också en bra kompanjon på tallriken.

Passar dessutom bra med citrustoner. Och kryddorna då? En särskild favorit är timjan. Vitlöken ska vi inte glömma och då i rostad version. Hela klyftor med skal som rostas mjuka och mosas i ett smör. Kolla gärna på mitt recept vid länken här.

Jordärtskockan innehåller ett kostfiber av särskild kvalitet, Inulin. Fina hälsofördelar utlovas, men det kan hos vissa orsaka magknip. Håll ut säger jag för man lär vänja magen, men ett sätt att lindra problemen är att koka skockorna. I dagens recept gör vi just så innan de sedan åker in i ugnen för att få en fin knaprig yta. Ett magvänligt tillagningssätt.

Jordärtskockan kan vara svår att skala, men varför göra det? Jag kör alltid med det goda skalet på.

Kraschad jordärtskocka med chèvresmör

4 personer

  • 600 g jordärtskockor
  • olivolja
  • salt

Chèvresmör

  • 100 g smör
  • 75 g chévreost
  • 1 generös nypa timjan, torkad eller färska repade blad
  1. Skrubba jordärtskockorna mycket noga. Dela dem i jämnstora bitar. Små kan behållas hela. Koka i lättsaltat vatten cirka 15 min tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt dem ånga av.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg jordärtskockorna på plåten. Vänd i olja och salt. Sätt in i ugnen och låt dem få fin färg.
  3. Mixa smör och chèvreost till en helt slät kräm. Rör i timjan. Håll smöret i rumstemperatur så att det är mjukt.
  4. Servera smöret till de nyrostade jordärtskockorna. Vi åt dem senast till lammkotletter och vitlöksfrästa haricots verts. Helt perfekt kombo.

Vill du kolla på en variant med ugnsrostad rödbeta på en mjuk bädd av chévrekräm så kika på receptet i inlägget här. Allt gott! Kat : )

Lammracks - dubbelt upp blir bäst
Pumpa på menyn