Kantarellmacka med rostat vitlökssmör

25 juli, 2022
Kategori:
skogtillbord-kantarellmacka-vitlökssmör-juli22

Kantarellmacka med rostat vitlökssmör – två favoritråvaror. Olika som två kan bli, men med rätt behandling som gjorda för varandra. Välkommen in i köket!

Nu ljungar kantarellropen. Alla hittar och jublar. Alla utom jag. Skogens gula guld är inte för mina ögon, men jag tar igen det med karljohan-, trattis- och trumpetsvampsegrar. Nåja, det finns storsinta och givmilda kantarelletare så jag blir inte utan.

Det finns så många sätt att servera kantareller på och de flesta startar med att de ska stekas. Länge var jag av den bestämda åsikten att de ska svettas i panna och ånga av sig innan smöret åker i pannan, men jag har haft fel. Smöret ska i genast tillsammans med svampen. Det blir så mycket bättre.

Svampen ångar ändå och släpper vätska tillsammans med smöret som också innehåller en del vatten, men samtidigt leder fettet värme, sätter smak och ger färg. Ytan blir mycket finare och smaken definitivt bättre. Utan fett fastnar ofta en del av kantarellerna i botten på pannan och får en bränd, lite besk ton. Den slipper man helt med smöret på plats från början.

skogtillbord-kantarellmacka-vitlökssmör-juli22
Hela vitlökar som delas mitt itu är steg ett för att förvandla den råa styrkan till en mild, mustig och mjuk ingrediens. Perfekt att blanda med smör och kryddörter.

Så var det vitlöken. Ett rått vitlökssmör förtar lite av kantarellernas fina aromer. Nej, jag vill ha de fina milda nästan lite söta tonerna från rostad vitlök. Jag halverar hela vitlökar som får gona sig i ugnsvärme tills de är helt genom mjuka. Och där har kantarellerna fått en smakkompanjon. Båda trivs ihop med smör, persilja och timjan så de ska med. Och så har vi brödet. Rejäla skivor levain som fått en fin yta i stekpannan. Perfekt!

Nu lagar vi mat.

Kantarellmacka med rostat vitlökssmör

4 personer

 • 400 g kantareller
 • salt
 • svartpeppar
 • 4 skivor levain, surdegsbröd
 • Rostat vitlökssmör
 • 1 hel vitlök
 • 1 liten knippa persilja
 • timjan, repad färsk eller torkad
 • 100 g rumsvarmt smör
 • salt
 • svartpeppar
 1. Börja med att förbereda vitlökssmöret. Sätt ugnen på 175 grader. Dela vitlöken på mitten och lägg den i en form. Ringla över lite olja, salta och ställ in i ugn cirka 30 min tills den är helt genom mjuk. Löken ska inte ta färg och ett alternativ är att slå in den i folie innan den läggs i ugnen. Ta ut och låt svalna.
 2. Hacka persiljan grovt och repa blad från ett par timjankvistar om du använder färsk.
 3. Tryck ut den rostade, mjuka vitlöken från skalet och blanda med smör, persilja, timjan, salt och peppar.
 4. Rensa kantarellerna och dela stora exemplar. Stek till fin färg med smör i panna. Smaka av med salt och peppar.
 5. Rosta eller stek brödskivorna. Bred på vitlökssmöret och lägg över generöst med stekta kantareller.

Tillhör du de lyckliga kantarellletarna så kan det behövas lite variation i recepten, vad sägs om en krämig kantarellsoppa? Recept har du vid länken här. Eller en risotto med kantarelltema? Kika i så fall i inlägget här. Allt gott hälsar Kat : )

Tomatsalsa - smaker på topp
Bondbönrisotto - skön, grön lyx