Bondbönrisotto – skön, grön lyx

19 juli, 2022
skogtillbord-bondbönrisotto-juli22

Bondbönrisotto – fattigmansbönan som tillsammans med varsamt rört ris, lök, vin, ost och smör får ett nytt liv som lyxig gourmetspis. Välkommen in i köket!

Min lottengranne är tveksam. Bondbönor? Nej, det skulle han aldrig lägga arbete på. Hans minnen av bondbönan är en tunn, smaklös välling. En sorts soppa som serverades när kassan var skral då för mycket länge sedan.

Han har passerat 90 för ett antal år sedan och har ägnat tiden åt annat än att följa bönans klassresa. Bondbönan har fått ny status och placeras nu i grönsakernas överklass. Och inte mig emot, den har en alldeles egen underbar smak och en färg som är sinnebilden av grön.

Men som alltid handlar mottagandet om hur en råvara tillagas och serveras. Vattnig soppa står inte på min meny, men risotto! Hela processen är en upplevelse och när den rykande heta skålen sätts på bordet blir allt lite bättre.

Några ord på vägen: en risotto ska vara rätt lös i konsistensen. Riset ska vara precis nätt och jämnt genomkokt med en yttepytte kärna kvar. Inte knaprigt, men med konsistens. Den som väljer ett specialris för risotto behöver 18 – 20 ostörda minuter vid spisen. Långsamt röra samtidigt som riset späds om och om igen med het buljong.

Och viktigt, en risotto kan inte vänta på matgästerna. Det är precis tvärtom. De väntar med gaffeln i högsta hugg.

Så har vi bondbönorna. Jag befriar alltid varje böna från det sega skalet som omger den. Enkelt, men lite tidskrävande. Sprita bönorna och lägg dem några sekunder i kokande saltat vatten. Ta upp, kyl och tryck ut den knallgröna bönan från hinnan.

skogtillbord-bondbönrisotto-juli22
Bondbönor kan ätas med hinnan som omsluter den knallgröna bönan. Men nej, skalade är så mycket bättre. Enkelt också. Koka dem blixtsnabbt och ploppa bönan ur skalet. Lite som en stunds stilla meditation före servering.

Bondbönrisotto

4 personer

 • 250 g spritade bondbönor (cirka 1 kg med skidor)
 • 1 gul lök
 • 1 dl olivolja
 • 4 dl risottoris
 • 2 dl vitt vin
 • 12 – 15 dl rykande het kyckling- eller vegobuljong
 • 2 ½ dl riven lagrad ost
 • 1 generös klick smör
 • svartpeppar
 1. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg i de spritade bönorna. Koka cirka 30 sekunder. Kyl genast och tryck sedan bönorna ur den sega hinnan. Ställ åt sidan.
 2. Hacka löken fint. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull och lägg i löken tillsammans med riset. Medelvärme räcker, inget ska brynas. Rör ett par minuter innan vinet hälls på.
 3. Låt vinet koka in under omrörning och späd sedan med den heta buljongen. Lite i taget, rör och späd, rör och späd. Håll koll på tiden och smaka av efter 17 minuter. Kärnan ska finnas där men bara anas. Är riset hårt fortsätter du.
 4. Låt aldrig riset bli som en tjock gröt, det ska vara näst intill rinnande. Avsluta med att röra i bondbönorna, osten, en klick smör och dra ett par tag över med pepparkvarnen. Lägg upp i skålar och hasta till bordet. Hyvla eventuellt över lite extra ost vid bordet.

Åh, det grämer mig att det låter krångligt, för det är verkligen enkelt. Det som krävs är närvaro. Vill du testa ett annant recept på bondbönor tipsar jag om en spread att bre på rostade eller grillade brödskivor. Kolla vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Kantarellmacka med rostat vitlökssmör
Körsbärsmarmelad - frukostgodis